Erling Mangård Storemyr er sammen med en god kamerat hos fotografen i Brooklyn under landligge.

Aktive Fredsreiser har gått sammen med Landeskogens venner om å lage en utstilling som hedrer krigsseilerne. Den åpner 25. april på Landeskogen Peace Center.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Med tillatelse fra Landeskogen Peace Center

I 2020 er det 75 år siden de første krigsseilerne kom hjem. Og det uten den mottakelsen man kunne ventet og som de hadde fortjent.

– De kom ikke som en stor samlet gruppe i en by, men heller en og en rundt om i hele landet. De fikk ingen strålende mottakelse av et jublende folkehav. De fikk heller aldri den takken og hederen de fortjente. Norske myndigheter var ganske enkelt helt fraværende. For våre krigsseilere kom altså den største påkjenningen etter krigen, forteller Oddvar Schjølberg.

Fra konvoifarten. Her har mannskapet på MT Alar svinget ut livbåtene, klare til å låres i tilfelle torpedering.

Viktig historie

På Landeskogen Peace Center jobbes det nå med å bygge opp utstillingen hvor nettopp krigsseilerne står i fokus. Den har som tema: Krigsseilernes ettermæle. Målsetningen er å hedre våre krigsseilerne  og  gjenspeile deres innsats under krigen.

– Vi skylder framtiden å avdekke krigens handlinger, også det som skjedde med de norske sjøfolka, og utstillingen vil blant annet skildre krigsseilernes hverdagsliv ombord, den farlige konvoiseilasen, kamp i første linje. Hjemmeseilerne som havnet mellom barken og veden. Hvalfangerne som ikke kom hjem. Kvinnelige krigsseilere. Sjøfolka vant krigen, men tapte freden.

Dette er bare noen av temaene som vises i utstillingsrommene. Førstehåndskildene til utstillingen er de som vokste opp i et krigsseilerhjem, og Schjølberg er godt i gang med å samle inn informasjon og billedstoff vedrørende utstillingen.

– Utstillingen vil selvsagt gi stor plass for krigsseilere fra Risør og  Agderfylkene også, sier han.

Erling Mangård Storemyr, var krigsseiler fra Risør, og i utstillingen vil de besøkende kunne lese hans historie fra blant annet konvoifarten.

Legger ut egne oppslagsbøker

Utstillingen blir spesiell på flere måter. Blant annet er det ikke bare slik at man kan komme for å se og lære. Er man barn eller etterkommer av krigsseilere, kan man selv bidra.

– Det klargjøres nå flere ”oppslagsbøker” som vil få plass i selve utstillingen. Intensjonen er at barn og etterkommere av krigsseilere, som har bilder og eventuelt litt historie knyttet til dette og krigsseilerne, skal kunne sette dette inn i disse bøkene.

Dette vil kunne føre til at man får et større mangfold både av bilder og historier rundt krigsseilerne.

– Og deres viktige historier og dokumentasjon vil nå ut til mange flere.

Dette spesielle bildet er tatt ombord i MT Alar, og viser mannskapet igang med å fiske litt på New Foundland-bankene. (1939)

Treff for etterkommere

I tidsrommet 24.-26. april 2020 arrangeres det for øvrig et eget treff for krigsseilernes etterkommere og andre interesserte på Landeskogen Peace Center og Revsnes Hotell.

– Det vil bli noen interessante dager hvor nettopp våre krigsseilere vil stå i sentrum.  Her vil forfatter og filmskaper Eilert Munch Lund forteller om sitt nye filmprosjekt som er klart for visning denne høsten. Tema er: «Det var hjem vi sjøfolk skulle – om krigsseilerne og deres familier».

I tillegg vil Sidsel van der Hagen, under tema ”Der brenningen brøt”, fortelle om Sjømannskirken i Liverpool, hvor hennes far var prest under krigen. Frank Thorsen vil orientere om Krigsseilerarkivet og dets virksomhet, og forfatter Guttorm Eskild Nilsen deler sine erfaringer om å vokse opp med en krigsseiler til far, og innleder til samtale om dette temaet.