Når kommunen denne uken holder kurs for 40 av sine ansatte om gaming og skjermbruk, inviterer de også foreldre til et foredrag om temaet.

Tekst og foto: Knut Erik Liane

Gaming og skjermbruk er et tema som opptar mange foreldre, og Elin Evensen i Risør kommune håper at foredraget vil være med å bidra til at foreldre blir trygge på å snakke med barna og om temaet.

Foredraget kommer på ingen måte til å være for å få barn og unge til å slutte å spille, men heller for at de voksne skal forstå hva de driver med på pcen, sier Evensen til iRisør.no.

Spesialrådgiver

Kommunen arrangerer årlig et seminar for ansatte som kalles Dialogmøte med familiefokus. I år ble temaet skjermliv og de har fått med seg en spesialrådgiver fra kompetansesenter for rus som skal holde et foredrag om nettopp dette med skjermbruk.

– Kompetansesenter for rus har en nasjonal funksjon i forhold til spillproblematikk og spillavhengighet. Magnus Eidem er selv gamer, så dette kan han mye om. Når vi først hadde fått ham til Risør ønsket vi å gi foreldre en mulighet til å høre ham.

Hvordan man skal forholde seg til barnas skjermbruk er noe Elin Evensen har fått flere forespørsler om, både fra foreldre og ansatte.

– Spill og skjermliv tar en veldig stor plass i ungdommens liv. For foreldre kan det være litt vanskelig å forholde seg til. Jeg tenker det å oppdateres litt på hva det handler om, og bevisstgjøre oss på egne holdninger er viktig. 

Skjermtid

Dette er noe Magnus Eidem kommer til å prate om på foredraget. Evensen har selv barn og forteller at hun synes det kan være litt vanskelig å sette seg inn i hva de driver med på skjermen.

– Jeg tror det å ha noen regler knyttet til skjermbruk er viktig. Det handler ikke om at det noe galt i å se på skjerm, men heller om å ha fokus på hva man går glipp av hvis man bare er der.

Evensen forteller at foredraget ikke kommer til å gi deg en fasit på hvor lenge barna skal kunne bruke skjerm om dagen.

Eidem vil si noe om hvilke holdninger samfunnet har til gaming og hvordan det kan påvirke kommunikasjonen vi har med barna våre. Hvis vi lader skjermbruk negativt får vi kanskje ikke en god samtale med ungene våre heller.

Vis interesse

At foreldrene viser litt interesse for hva ungdommen bruker fritiden sin bak skjermen på er viktig sier Evensen.

Som jeg nevnte litt tidligere er Magnus Eidem en gamer selv. Foredraget vil være helt uten «moraliserende pekefinger» på gaming og skjermbruk. 

– Foredraget er 26. februar på Risørhuset og starter klokken 18. Dette er et gratis og åpent for alle, og årets deltagerne i Kjærlighet og grenser er spesielt invitert, avslutter Elin Evensen.