Selv om ingen er påvist med koronasmitte i Risør, ber smittevernslege Kathrine Pedersen alle om å forholde seg som om vi har viruset i kommunen.

Tekst: Tore Myrberg

For statusen «ingen med påvist smitte» er ikke det samme som at viruset ikke er kommet. Tvert i mot er det mest sannsynlig folk som er smittet i Risør, noe vi alle bør forholde oss til.

– På grunn av begrenset testkapasitet er det er likevel sånn at vi kan ha store mørketall, og vi bør alle forholde oss som om at vi også har korona-smittede i Risør, sier Pedersen til iRisør.no.

Falsk trygghet

Nettopp det at man ikke kan vise til konkrete tilfeller i Risør kan gjøre at noen føler en trygghet som gjør at de ikke følger beskjedene som er gitt om karantene.

– Akkurat dette med mørketall er en stor utfordring. At vi ikke offisielt har noen smittede kan gi innbyggerne en falsk trygghet som gjør at de ikke følger eksempelvis instruksene for karantene.

Pedersen kan ikke få understreket nok om hvor viktig det er at alle bidrar for å begrense smitte.

– Det er kjempe viktig at vi alle følger hygienetiltak og gjør alt vi kan for å begrense spredning av smitte. Selv om det er en del vi «kan» i følge nasjonale føringer bør vi tenke på om vi «må». Jeg ber alle i Risør være bevisste og ta ansvar.

Løpende oppdatert

For mange ligger det en usikkerhet i når man skal kontakte lege. Kriteriene endres underveis i den situasjonen vi er oppe i, og smittevernslegen ber folk følge med på Folkehelseinstituttets side.

– Hvis du føler deg syk, men ikke har symptomer som gjør at du trenger helsehjelp, trenger du ikke ta kontakt. Ta kun kontakt for koronatest hvis du inkluderes av kriteriene for testing som er beskrevet av Folkehelseinstituttets nettsider og løpende blir oppdatert.

Trykk her for å komme til Folkehelseinstituttets sider som koronaviruset

Trykket på legene er for tiden ekstra stort. De står i førstelinje og har travle dager. Pedersen forteller om et stort press på telefonene, og det også med ting som kan vente. Hun mener det da heller er lurt å sende melding eller bestille e-konsultasjon (hvis mulig på det enkelte kontoret).

– Trykket på legene er stort. De står i førstelinje og har travle dager. Vi ønsker å holde linjene åpne for pasienter som er syke og trenger helsehjelp. Vi vil løpende vurdere hvordan vi best organiserer legene i tiden vi går i møte.

Følger utviklingen

Smittevernlege Kathrine Pedersen ser for seg at det blir tøffe dager framover, noe som krever en ekstra innsats fra oss alle.

– Jeg følger situasjonen dag for dag. Jeg er overbevist om at tiden fremover vil bli utfordrende. Jeg ønsker at vi allerede nå heller er føre var. Vi må ta alvoret inn over oss, avslutter hun.

Les også:

Våkne opp, Risør! – Nå er det krise!