Sophia Slangsvold og Frida Amundsen er begge risørruss i år.

Først skulle russen i Risør samle inn 5 000 kroner, men den summen oppnådde man i løpet av kort tid. Nå har innsamlingen for familien Haidari tatt av.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Sophia Slangsvold syntes ikke det var nok å bare prate om situasjonen til Maisam i Hellas. Hun fikk derfor med seg russestyret på en spontan innsamlingsaksjon.

– Jeg satt hjemme og snakket med dette om mamma. Da foreslo hun at vi kunne hjelpe familien, og jeg sendte noen ideer videre til russestyret. Der var alle enige om at vi skulle samle inn penger, sier Slangsvold, som selv er visepresident hos risørrussen.

Måtte høyne beløpet

Selv innsamlingen organiserte hun for noen dager siden, og onsdag kveld gikk den igjennom hos Facebook.

– Jeg ble veldig overrasket, for målet vårt på 5000 kroner gikk veldig fort i løpet av onsdagskvelden. Da kom det melding fra flere i russestyret om at vi måtte høyne, og vi gikk opp til 15 000 kroner. For det skal jo være et realistisk mål også, sier Slangsvold torsdag ettermiddag.

Bare timer etter dette ble målet nok en gang justert, da man passerte 15 000 kroner, og på kvelden nærmet man seg 25 000 kroner.

Her finner du innsamlingen på Facebook: https://www.facebook.com/donate/263564198374677/1455016564678421/

Vil vise seg fram positivt

Frida Amundsen er ikke i tvil om at dette er noe som fenger mange, og det er grunnen til at aksjonen er så vellykket.

– Det er allerede veldig mange som har delt innlegget. Det gjør at vi har fått bidrag både fra Risør og fra folk utenfor vår kommune. Samtidig er dette også viktig da vi får vist fram at russen gjør noe bra, noe som gir oss positiv oppmerksomhet, sier Amundsen.

Men, viktigst er det at det sitter en familie i en flyktningleir som gjennom russens engasjement kanskje kan få en litt bedre hverdag.

– Det viktigste er at Maisam blir frisk og at familien blir samlet igjen. Vi ønsker ikke å si hva de skal bruke pengene på. Det er mer riktig at de får ressurser til det de selv mener de trenger, sier Slangsvold.

Merkelig russetid

Både Sophia og Frida syntes det var sterke og ekle bilder man fikk se fra Moria-leieren og fra sykehuset. Innsamlingen viser at de ikke er alene om å tenke det. Hvor mange penger som vil komme inn, tør de ikke spekulere i.

– Men, vi setter pris på at folk donerer til en god sak.

Selv sitter mange i russen nå igjen med at man i det minste brukte noe av russetiden til noe positivt for andre. For feiringen blir automatisk redusert i disse koronatider.

– Den blir amputert, men vi prøver å gjøre det beste ut av det, sier Frida Amundsen.