Elen Lauhjell har sagt opp sin stilling som kulturhusleder ved Risørhuset. Nå går hun i stedet inn og blir lærer ved Risør barneskole.

Tekst: Tore Myrberg

Etter litt over fire år i jobben, går veien videre for Lauvhjell etter at sommeren er over. Men, hun vil fortsatt være ansatt i Risør kommune.

– Det er en variert og flott jobb jeg har på Risørhuset, så det er veldig vemodig å slutte. Når jeg nå bestemmer meg for å skifte beite, så er jo det en vel overveid beslutning. At det ble akkurat nå er rett og slett fordi jeg fikk tilbud om jobb i skolen, og de ansette nye lærere i april, sier Lauvhjell til iRisør.no.

Stort kollegium

Elen Lauvhjell har både jobbet i skolen før, i tillegg til mange år som museumspedagog i Bergen og Oslo.

– Jeg liker veldig godt pedagogisk formidlingsarbeid. Også liker jeg å jobbe med folk, og med barn og unge. Som lærer har man mange ansikter, og et stort kollegium å samarbeide med, det gleder jeg meg til. På Risørhuset kan jeg noen dager føle meg litt som Tårnfrid, på det lille, varme kontoret mitt.

Når nå avgjørelsen er tatt, har hun også begynt å se på muligheten for å kombinere den nye jobben med etterutdannelse.

– Jeg leker med tanken om å ta flere fag og få litt brede kompetanse. Det er litt begrenset hva jeg kan bruke hovedfaget i kunsthistorie til. En blir jammen fort utdatert, så skulle jeg inn i skolen igjen, måtte det egentlig bli nå.

Utfordrende rolle

Som tidligere varaordfører, og fortsatt en aktiv politiker for Arbeiderpartiet, har det også vært utfordringer knyttet opp mot å ha jobben som Kulturhusleder.

– Det kan være litt utfordrende å være kulturpolitiker og kulturarbeider samtidig, så de to hattene har noen ganger bydd på utfordringer. Akkurat det skal bli litt befriende. Men, jeg vil understreke at jeg har vært opptatt av å balansere dette på en god måte, og har hatt tydelige skiller mellom jobb og politikk.

En annen ting som Elen Lauvhjell finner befriende, er det å kunne slippe å tenke jobb hele tiden.

– Kulturhusleder-jobben er noe du er «logga på» både kveld, helg og ferier, så det skal bli fint å bli litt friere på fritiden, for å si det sånn.

Mye hun vil savne

Til tross for det vet Lauvhjell at det også kommer til å bli mange ting hun vil savne når hun avslutter jobben på Risørhuset.

– Å, det er masse jeg kommer til å savne! Jeg kommer til å savne alt det gode samarbeidet med forskjellige folk, det å tilrettelegge for ulike kulturarrangement, både lokale og omreisende, den følelsen når Inger Johanne er utsolgt, og Martin og jeg kan lukke dørene, slukke lyset og høre summingen i salen, og ingen ser svetten i panna eller alt kavet i forkant… Og gliset jeg ikke klarer å tørke av meg når jeg står i døra og tar billetter til Riksteatret, der du ser spenningen og gleden i øynene hos store og små som skal på teater. Det å ser ungdommer som løper rundt i gangene fordi de har pause i teaterøvelsen. En barnehagegruppe som spiser lønsjen sin i foajeen før de skal på lesestund i biblioteket… Bråket fra pensjonistene som spiller seniorbowling på tirsdagsformiddager…. Lista er så lang. Og så kommer jeg til å savne kollegaene mine på Risørhuset. Det er så flotte, flinke og dedikerte kulturarbeidere. Det der er et bra lag, altså! Det skjer mye hard jobbing i kulissene, bokstavelig talt, for at vi faktisk kan tilby et så frodig og pulserende kulturhus for alle. Det blir en kjærlighetssorg å ikke lenger være en del av det laget, avslutter Elen Lauvhjell.