17. mai-komitéen i Risør sentrum 2020.

Det ble en annerledes 17. mai-feiring i Risør. Lederen i 17. mai-komiteen sitter likevel igjen med en god følelse etter det hele.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Nå som feiringen har kommet litt på avstand, forteller Ruth Aanonsen Homme at den eneste tingen som gjorde henne litt nervøs var fellesarrangementet klokken 13.

– Der var jeg redd for at det ville bli for store folkemengder i forhold til koronareglene. Men, selv om det var litt tett med mennesker på utsiden av Kast Loss og langs veien der, så virket det som om folk tok koronareglene på alvor, og at de koste seg, sier Aanonsen Homme til iRisør.no.

Frister til gjentagelse

Selv var hun på byen i perioden mellom 10 og 14 for å besørge kransnedleggelse på minnestøtta og overvære fellessang av «Ja, vi elsker» fra Damskipsbrygga.

– Det jeg har sett og fått med meg på Facebook er at: båtkortesjen var veldig fin å se på og gøy å være med på! Det var folk i Urheia, på verandane og langs veien på hele ruta, som fikk med seg dette. Mange i bil!

Nettopp den erfaringen gjør at hun gjerne ser for seg båtkortesje også ved senere anledninger.

– Dette frister til gjentagelse i en kystkommune som vår! Takk til alle som kom seg ut i båtene og gjorde dette til noe fint og minnerikt.

Mange å takke

Det at feiring ble annerledes betyr ikke at det var mangel på ting som måtte gjøres. Det gjør at Ruth Aanonsen Homme har mange å takke i etterkant.

– Speiderne og Roar Marcussen gjorde en fin innsats med fanfare og flaggheising på Kastellet. Drive-in gudstjenesten på Tjenna var en fin opplevelse. Der fikk vi synge de kjære 17. mai-sangene sammen. Takk til Walla som satte det hele i gang.

Videre vil hun takk Eirik Dørsdal for et godt samarbeid med ham som korpsleder.

– Jeg synes også det var gøy at folk lagde sin egen «rundt i byen bilkortesje» med flagg og hurrarop. Og bønnesignalet som Roar Marcussen spilte under kransnedleggelsen på Solsiden gjorde seremonien stemningsfull.

Stemningfullt

I det hele er det mange på lista over folk å takke. Blant annet ordfører og 17. mai-komitéen.

– Og ikke minst alle som har gjort at det ble en fin, trygg og glad 17. mai i Risør i dette koronaåret også, avslutter Ruth Aanonsen Homme.

Følg denne lenken for å finne vår samling med videoer i forbindelse med nasjonaldagen. Litt ned i artikkelen ligger en videospiller, hvor du kan se vår sending fra start til slutt.

Tett med båter og folk rundt Damskipsbrygga

Blandede bilder fra 17. mai

17. mai-bilder fra Turid

17. mai-bilder fra Niclas