Erik Laukvik holder den første utstillingen når Kunstparken åpner igjen førstkommende lørdag. Der skal han for første gang vise frem sitt livsverk.

Tekst og foto: Knut Erik Liane

Erik Laukvik sine arbeider er det mange som har kunnskap til. Men, denne siden av kunsten er det få som har sett.

Jeg jobbet for Risør kammermusikkfestival i 25 år og lagde programhefte, plakater og sånne ting. Men, dette her har vært min egen private greie som tidligere kun har vært vist til familie og venner, forteller Erik Laukvik.

Bilder laget på en litt annen måte

Bildene til Laukvik er ikke tegnet rett på papir. De er nemlig først risset inn i en kobberplate, før det blir trykket over på papir.

– Jeg starter med en blank kobberplate og en hard nål. Motivet blir risset inn i kobberplata med nåla. Deretter fyller jeg kobberplata med blekk og tørker av det overflødige. Plata går så inn i en presse sammen med ett fuktig papir. Det fuktige papiret henter opp alle de små strekene og skaper et trykk på papiret.

Denne metoden høres kanskje litt tungvint og tidkrevende ut, men det er ikke uten grunn at Laukvik benytter denne metoden.

Fordelen med å jobbe på denne måten er at du kan trykke opp så mange du vil og så kan fortsette å jobbe på plata og legge på flere detaljer.

Sterk tilknytting til Risør

Laukvik er født og oppvokst i Risør, men flyttet ut som 17 åring. Interessen for kunst fant han tidlig i livet.

– Som 11-åring ble jeg med i Risør malerklubb og siden den gang har jeg alltid hatt interesse for kunst.

Laukvik har hytte kombinert med bildeverksted i Sandnesfjorden og flere av motivene i utstillingen har han tatt utsikten fra hytta og ellers i Risør.

– Jeg fikk hjelp av en kompis og vi valgte ut 80 bilder som skal vises fram, og 20 som jeg tar med meg hjem igjen. Det viktigste for meg er å lage en komplett og harmonisk sammenheng med bildene i utstillingen, avslutter Erik Laukvik.