Denne uken fikk Marina Klæboe og Torstein Hagenlund en god treningsøkt med Risør II. Og ferske krefter trengs for den gamle redningsskøyta.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Risør II er den hvite by sitt eget smykke der den ligger til havn ved Tollboden. Men, det er ingen selvfølge at båten holdes i hevd år etter år. En driftig venneforening står bak, og de trenger flere folk.

– I vinter har vi jobbet med hovedmasta, men stort sett har det vært tre som har hatt mulighet til å bidra, forteller Torstein Hagenlund.

Utfordrende

Sammen med Marina Klæboe har han møtt opp for et par timers intensiv trening på å manøvrere Risør II i havna. Morten Strandquist er mannen som bidrar for at skøyta skal få flere skippere på sikt.

– Vi trener på å legge til og legge fra, slik at de blir trygge med båten. Man bruker noen timer når man skal lære å styre en båt på 35 tonn, forteller han.

Strandquist er enig med Hagenlund om at det trengs flere venner som kan bidra. For selv om det er en god del som er med i venneforeningen, er det ikke så mange som dukker opp når det er dugnader eller seilturer.

– Vi er alt for få. Om folk ikke engang stiller opp på arrangementene i fint vær, er kanskje ikke båten her neste år. For det er utfordrende.

Marina Klæboe til rors på Risør II. Foto: Morten Strandquist.

Lærer fort

For Marina Klæboe er det en ny opplevelse å være med. Likevel har hun hoppet i det for å lære seg å styre Risør II.

– Jeg har vært med siden april. Og skal man være med, så må man prøve å lære slike ting som å legge til og fra, sier hun sporty.

Hun håper flere tar sjansen på å bli med i venneforeningen, og har selv gått inn i styret.

– Jeg har alltid likt sjøen, og dette er jo en fin måte å bli kjent med folk på.

Torstein Hagenlund håper flere blir med aktivt i venneforeningen. Foto: Morten Strandquist

Arrangerer turer

Første steg for å vurdere om man vil være med, er å bli med på en tur eller to. Og de arrangeres jevnlig.

– Vi har ikke noe fast program, men det er hele tiden turer som er åpne for alle. Vi legger det ut på Facebook, så man kan følge med der. I tillegg er det flere som leier Risør II, sier Strandquist.

– Og da trenger vi flere unge, spreke mennesker, sier Hagenlund.

Her er en lenke til Venneforeningen for Risør II: https://www.facebook.com/groups/10765454060/