Kommunelege Kathrine Pedersen i Risør tror ikke folk mangler kunnskap, men at det er godt med en påminnelse når det gjelder smittevern.

Tekst og foto: Tore Myrberg

De siste dagene har Pedersen sammen med Unni Olimb Norman i Risør By vært rundt hos næringslivet i Risør med informasjon og plakater. Alt med et enkelt mål for øyet.

– Vi ønsker at alle som jobber i butikkene skal være friske i sommer. For vi ønsker ikke at en butikk må holde stengt i sommersesongen fordi alle er i karantene, sier Pedersen til iRisør.no.

Handler om å bry seg

Ikke mindre enn 53 bedrifter står på lista som har fått eller skal få besøk.

– Jeg håper vi rekker alle, for dette er et veldig viktig budskap. Og vi blir tatt godt i mot, sier Unni Olimb Norman.

Visst nok har kommuneoverlegen hørt de som sier at det man har av regler er for strengt.

– Jeg tenker ikke at vi er strenge, men heller snille når vi tenker på hverandre på denne måten. Godt smittevern handler om at vi bryr oss om hverandre, sier Pedersen.

Blir minnet på

Runden rundt har vist de to at smittevern blir tatt på alvor. Samtidig tror de at det er viktig med plakatene næringssjefen har fått kunstneren Terje Vestervik til å lage.

– Dette er en kjempebra måte å gjøre folk oppmerksomme på smittevernsreglene. Folk vet jo nå hva de må gjøre, men trenger å bli minnet på det.

Sånn sett er plakatene noe som vekker oppsikt, da de ikke fremstår som tradisjonelle informasjonsplakater.

– Dette er noe nytt og kunstnerisk. Jeg ble nettopp stoppet på gata av en kunde som sa at dette var noe hun hadde lagt merke til, sier Kathrine Pedersen.

Tenker risiko

Selv om alle jo håper at man skal komme igjennom sommeren uten at det kommer smitte til Risør, er kommunelegen på vakt. Skrekkscenarioet er en massesmittehandling.

– Det er at en er syk uten å vite det, og at vedkommende drar til byen og smitter mange andre. For man kan smitte andre uten å ha symptomer selv.

Dersom det skulle skje, og de som smittes i tillegg har reist videre på sin ferietur, kan det oppstå store problemer.

– I en slik situasjon blir smittesporing vanskelig. Jeg tror hele Sørlandet er bekymret for nettopp dette, avslutter Pedersen.