Fjorårets erfaringer med å holde utstilling i eget atelier i Risør Kunstpark var så god at Ketil Olav Sand gjentar det hele i år.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Det betyr en intim utstilling hvor de besøkende kommer tett på både fotografiene og kunstneren. Akkurat slik Ketil Olav Sand ønsker det.

– Det må jo være en begrensing på tre – fire personer av gangen, og det passer jo med en familie. For meg er dette en skrekkblandet fryd. Det å møte publikum er noe vi kunstnere ser fram til, sier Sand til iRisør.no.

Sørlandsutstillingen 2020

Årets utstilling består av mye nytt og noe som er vist tidligere. Et av bildene er allerede antatt til Sørlandsutstillingen 2020.

– Jeg har noen nådeløse kritikere rundt meg her i byen, men det å få andres blikk på arbeidene er viktig. Da er det kun bildene som snakker for seg, og ikke meg som person. Vi kunstere ønsker jo å bli vurdert av andre, så det er veldig hyggelig og en stor glede å bli antatt.

Bilder Ketil Olav Sand holder i hendene er antatt på Sørlandsutstillingen 2020.

For det er ikke mer en rundt 40 kunstverk som blir antatt av 400 påmeldte. Og kun et fåtall av de antatte er foto.

– Bildet som er antatt er noe som iscenesetter seg selv. Det gjør at man må være der i øyeblikket som fotograf, for i neste øyeblikk er det borte.

Gode samtaler

Dette litt i motsetning til bildene som tas i atelieret, hvor det hele tiden jobbes med detaljer på alle måter. Øyeblikksbildene handler mer om å fange følelsen.

– Utgangspunktet er at det er noe som treffer meg. Så må jeg fange og gjenskape det som traff meg.

Når det er besøk i lokalene fører dette til gode samtaler over bildene.

– Gode samtaler rundt bildene er veldig viktig for meg, sier Sand.

For salg

Utstillingen, som er åpent tirsdag til søndag fram til 2. august, er en salgsutstilling. Ketil Olav Sand håper sånn sett på en videreføring av responsen i fjor.

– Jeg solgte bra i fjor. Det er jo ikke foto folk som kommer til Risør først og fremst kjøper. Men, de som er vant til å gå i fotogallerier handler, avslutter Sand.