Tar man en tur innom Risør kirke er sjansen stor for å møte på Thomas Juell. Og da stiger muligheten til å få med seg mye om kirkens historie.

Tekst og foto: Knut Erik Liane

De siste årene har Juell holdt flere omvisninger i kirken for nysgjerrige turister og beboere i sommersesongen. Nå i fellesferien er han i kirka i tidsrommet 11 – 13 de fleste dager.

– Jeg er her holdt på her i godt og vel syv år. Jeg er her stort sett seks dager i uken, av og til syv dager i uken, forteller Thomas Juell.

Hele året

Det er ikke bare på sommeren man kan få en omvisning i kirken. Turistkontoret tar stadig vekk kontakt med Juell da det kommer folk som har lyst på en omvisning, og han viser gjerne fram kirken utenfor fellesferien.

– Jeg bor tvers over gaten i den gamle presteboligen. Ser jeg folk komme inn til kirken tusler jeg ned og spør om det er kirken de er interessert i. Svarer de ja åpner jeg døren og tar dem med en tur inn.

Det er mange turister som blir overrasket og glade for å få lov til å komme inn i kirken.

– Stort sett møter turister lukkede dører rundt om i Norge. Og de ville vært lukket her også om ikke en eller annen hadde vært her.

Viktig historie

Juell selv føler en sterk tilknytting med kirken og han liker å bruke fritiden sin til å fortelle historien om kirken og byen.

– Det jeg liker å vise fram med kirken er selvfølgelig alder, utsmykning, bakgrunn, hvorfor vi har kirken og ikke minst at dette er en liten, men veldig viktig bit av Risørs historie, avslutter Thomas Juell.