Elias Holdø Rasmussen har mange år med studier foran seg og hadde lyst til å lære noe praktisk før den tid. Da fant han gleden med prambygging.

Tekst og foto: Knut Erik Liane

Vi gjør oppmerksom på at Elias jobber for Lisand og at iRisør.no er en del av mediehuset Lisand.

Rasmussen har minst fem år med jusstudier foran seg i Oslo og vil gjerne lære noe praktisk før livet blir for travelt. Det var under en sommerjobb i fjor at han fikk ideen om å bygge en pram.

– Jeg jobbet som museumsguide på Moen trebåtbyggeri. Der var det en trebåtbygger som sto og lagde en sjekte, og jeg syns det virket veldig kult. Så hørte jeg at det var ledig plass på trebåtbyggerkurset. Da tenkte jeg at neste år flytter jeg til Oslo, hvis jeg skal bli med på det kurset må det bli nå som jeg har tid.

Tidkrevende

Det å bygge en pram viste seg å være et litt mer tidkrevende prosjekt enn 18-åringen hadde sett for seg.

– Det har gått med mye mer tid og arbeid enn jeg hadde regnet med. Jeg har ikke ført timer, men jeg blir ikke overrasket om det er 500-600 timer jeg har vært i bua der iløpet av året.

Det har vært et travelt år for Rasmussen, og i tillegg til skole og prammen har han feiret russetida og jobbet på Acanthus.

Jeg har hatt veldig mye å gjøre i hele år. Jeg visste at jeg måtte gjøre det bra på skolen for å komme inn på jussen. Det er en skikkelig lettelse å ha kommet inn, og å være så godt som ferdig med prammen. Nå kan jeg senke skuldrene og fokusere på studiene i Oslo.

Prammen nærmer seg ferdig, men det er fortsatt et par ting som må gjøres før den kan ut på vannet.

Nå holder jeg på å olje prammen, jeg er nesten halvveis. Etter det blir den hengende i taket i garasjen i ett år fram til jeg kommer tilbake til sommeren neste år.

Lært mye

Etter sommeren reiser Rasmussen inn til Oslo for å studere jus, og han regner med at det ikke blir så mye håndverkerarbeid på han fremover.

Jeg kommer aldri til å være borte i noen håndverkerfag eller noen særlig praktiske greier i arbeidslivet. Da tenkte jeg at jeg fikk bruke sjansen nå, til å lære å bli litt handy, bruke verktøy og jobbe med tre. Jeg tenker det kan bli veldig nyttig senere i livet.

Selv hadde Rasmussen veldig lite erfaring med verktøy og treverk før kurset og prammen. Derfor tror han at det er noe de fleste kan klare, bare de har interesse og tid.

Jeg hadde så vidt holdt i en hammer før, men på kurset er man innom mange forskjellige verktøy. Og hvis jeg noen gang skal pusse opp selv, er jeg veldig godt rustet for det nå, avslutter Elias Holdø Rasmussen.