Mange tar turen innom biblioteket i sommer for å låne bøker og filmer. Besøkstallene for juli er allerede godt over det de hadde i mai.

Tekst: Thomas Østerholt Foto: Knut Erik Liane

Sommeren betyr at mange trenger underholdning enten de er på stranda eller hytta. Biblioteket merker økt trykk av besøkende og mer utleie av bøker og filmer.

– Det er godt besøkt om sommeren, og vi ser et tydelig mønster på hvilke dager det kommer flest folk. Mandagene er supertravle, tirsdag og onsdag er stille, men så tar det seg opp mot slutten av uka, og blir supertravelt igjen på lørdagen, sier Anita Vestervik.

Biblioteket har fått installert moderne kameraer som blant annet teller de besøkende, og det viser at juli har vært en veldig god måned så langt for biblioteket.

– I mai hadde vi 846 besøkende, i juni hadde vi 1754, og så langt i juli har vi hatt 1617 besøkende og det er fortsatt en uke igjen.

Mye å tilby

Det er fortsatt visse begrensninger for hva biblioteket kan tilby på grunn av korona, men det meste er nå tilbake på plass.

– I tillegg til utlån av bøker og filmer har vi tilgang til gratis aviser både digitalt og i papirformat, og vi har publikummaskiner og gratis wifi.

Barnas sommerles er noe som trekker mange til biblioteket.

– Sommerles har hatt stor pågang med 226 brukere som til sammen har lest over 1800 bøker. Mange er veldig opptatt av at barna skal ha noe og lese på, og for barna er det veldig populært å komme og hente premier.

Lever hvor du vil

Med et nasjonalt lånekort har man mulighet til å låne fra et bibliotek og levere på et annet. Det er det flere som benytter seg av i sommer.

– Det er veldig mange turister som benytter seg av denne ordningen. Men, jeg tror også det er mange som ikke er klar over at den finnes.

I en tid der strømmetjenester dominerer markedet for film er Vestervik overrasket over hvor mange som leier dvder.

– Kanskje folk låner mye dvder fordi de ikke har nett på hytta, ikke vet jeg. Men, det er helt vilt med utlån, jeg føler jeg setter på plass dvder hele tiden, avslutter Anita Vestervik.