Tilknytningen til byen er viktig når Rune Thorsen lager bilderammer som ser ut som hus og bygninger i Risør.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Det begynte med en forespørsel fra Risør By etter at Thorsen hadde lagd en ramme til et dikt hjemme i Lille Trappegata.

– Jeg ble spurt av Unni Olimb Norman om jeg kunne lage noen smårammer som kunne være suvenirer for Risør. Samtidig ble vi enige om at det var «Den hvite by» som skulle være temaet, slik at de representerte Risør, sier Thorsen til iRisør.no.

Vi skrev denne saken i 2018 om diktet og rammen som startet det hele. I etterkant fikk Thorsen oppklart historien til diktet:

Mystisk dikt utstilt i Lille Trappegata

Eget verksted

Dette er to år siden, og siden den gang har det vært en jevn produksjon av de morsomme risørrammene.

– De tar litt tid å lage. De rammene som er ment for utebruk blir jo både grunnet og lagt på to strøk med maling. Samtidig er det jo veldig morsom. Jeg er jo født og oppvokst her, og da har man jo en patriotisk tilknytning til det hele.

For noe stor butikk er husrammene ikke. Og det er heller ikke hovedhensikten bak å lage dem.

– Jeg får materialene sponset av Lindland Glass og Montér Risør. Om ikke ville det vært et tapsprosjekt. Men, jeg koser meg med å gjøre dette, og nylig fikk jeg ferdig et verksted hjemme i kjelleren hvor jeg kan lage rammene.

Unikt for Risør

De som er nære kjente kjøper gjerne rammene direkte fra Thorsen. Men, de selges også over disk.

– Sport 1 i Risør har en utstilling med noen av produktene, og de fleste handler rammene der. Og jeg ser kundene både kjøper til seg selv og som gaver de vil gi bort. Branntårnet er veldig populært da dette jo er noe som er unikt for Risør.

Mange av rammene selges med bilder ferdig montert, men det er også mulig å få på plass egne foto.

– Jeg var så heldig å få et sted mellom 500 og 1000 postkort med bilder tatt av Trond Svenningsen som jeg bruker i rammene. Men, folk kan få egne bil der plasser i rammene også. Og det er flere som bruker rammene som navneskilt på huset. Da legger jeg inn navnene og får de laminert så de tåler vær og vind, avslutter Rune Thorsen.