Tore Myrberg er ansvarlig redaktør for iRisør.no.

Varsellampene blinker for fullt igjen, men likevel virker det som om mange tror koronaviruset er nedkjempet. Og det er ikke bare ungdommene som bør tenke seg om.

Leder skrevet av Tore Myrberg  Foto: Adrian Lokander

Risør har sluppet heldig unna så langt, med ingen registrerte smittede. En setning ordfører Per Kristian Lunden har gjentatt gang på gang i sin koronaoppdatering i videoformat. Det er liten tvil om at nedstengningen i mars fikk den effekten man ønsket.

Det ble kalt den store nasjonale dugnaden, om enn noe påtvunget. Og effekten var god. I løpet av våren sank smittetallene, og samfunnet kunne sakte men sikkert åpne opp igjen.

Næringslivet i Risør kunne juble for at sommeren ikke ville gå tapt, og i ettertid kan butikker og serveringssteder juble over en omsetning man nesten ikke engang hadde turt å drømme om i smug.

Planen fra regjeringen var å åpne opp enda mer utover høsten, men så kom bråstoppen. Resultatene av å åpne opp grensene, utesteder, besøksordninger på sykehjem og antallet som kunne møtes i grupper, har ført til at smittetallet har gått raskt i været.

Risør er, i likhet med resten av Norge, i faresonen. Likevel oppfører mange seg som om korona er avlyst.

For et par uker siden observerte jeg noen unge jenter (turister) som synes noen smittevernsmasker var så kule at de måtte prøve dem før de la de tilbake i kurven utenfor butikken igjen. I går samlet en gjeng ungdommer seg utenfor et av stedene i byen som selger is, og fordelte klemmer i alle retninger. To små episoder som jeg kunne nevnt utallig lignende av.

Men, det er ikke bare ungdommene som har latt hodet gå i hvilemodus. Flere ganger i løpet av sommeren har jeg hatt godt voksne (50 – 75 år) som har klappet meg vennlig på skulderen når vi har stått og pratet. Det har også vært kunder i alle aldre som glemt dette med håndsprit og enmetersregel, slik at jeg har prøvd på en vennlig måte å minne dem på koronadansen, hvor gode sideforskyvninger gjør at man holder fornuftig avstand.

Det er bare å håpe at vi får kontroll på de smittetilfellene som oppstår, og at vi fortsatt er forskånet her i Risør. Skulle vi få smitten inn, frykter jeg at lave skuldre hos alt for mange vil føre til at vi raskt har så mange på lista over smittede at man må ty til drastiske grep som vårt lokalsamfunn strengt tatt ikke har råd til.

Nå starter skolene opp igjen, under klare retningslinjer. Sommerferien er også over for de fleste voksne, og vi skal tilbake til «normalen». Bortsett fra at «normalen» ikke lengre finnes. Håndhilsing og klemming vil trolig aldri helt bli det samme igjen, og de som vokser opp nå vil ha et helt annet forhold til smittevern en forrige generasjon.

Jeg vil presisere at alle kan være uheldig å bli smittet. Det gjelder deg og det gjelder meg. Det er ikke alt vi kan påvirke selv. Men, noe kan vi alle gjøre. Ikke gi opp dugnaden, men ta de hensynene som vi er blitt innprentet så mange ganger at noen ikke lengre hører oppfordringen. Bli med på å holde hjulene i gang gjennom noe som koster oss langt mindre enn om vi igjen må stenge ned samfunnet.

Holde avstand – vask hendene ofte – hold deg hjemme om du er syk – test deg om du mistenker at du er smittet!

Dette er oppskriften på at vi kan ha et så åpent samfunn som mulig fram til man har fått vaksinert befolkningen.