I sommer har Agder politidistrikt kontrollert i underkant av 2200 båtførere på Sørlandet. Svært mange er anmeldt for å ha kjørt med for høy promille.

Tekst: Pressemelding Agder Politidistrikt

Politibåtene har i hovedsak hatt sin kontrollvirksomhet i sommermånedene, men drevet med noe kontrollvirksomhet helt siden påske. Fra påsken og frem til nå har 75 personer blitt anmeldt for å ha kjørt med promille over 0,8. Politiet synes tallet er høyt.

– Det er skremmende å se at mange velger å føre en båt med promille, og det er skremmende å se hvor høy promille enkelte har, sier koordinator for sjøtjenesten i Agder politidistrikt, Magnus von Porat Fiane.

I fjor sommer ble 64 personer anmeldt for å kjøre båt med for høy promille, og i 2018 ble 60 båtførere tatt med for høy promille, en dobling fra 2017. Politiet mener det er urovekkende at stadig flere velger å nyte alkohol før båten er fortøyd.

– Vi ser en økning i antall båtførere som setter seg selv og andre i fare ved å kjøre båt i beruset tilstand. Promille og fart er ofte hovedgrunnene for alvorlige ulykker. En forklaring i år kan selvsagt være at vi har hatt en sommer der det har vært mange turister på Sørlandet og flere på sjøen enn normalt. Likevel er vi bekymret over denne utviklingen, sier von Porat Fiane.

I Agder har tre båter patruljert kyststripen fra Flekkefjord til Risør, hovedsakelig i sommer. Båtene har vært stasjonert i Arendal, Kristiansand og Mandal. I tillegg har politiet hatt en båt som har blitt brukt i Setesdal.

Politiet også gitt 75 båtførere gebyr på grunn av for høy fart, og 105 båtførere er ilagt forelegg for ikke å ha brukt redningsvest.

– Selv om vi opplever at flere og flere benytter redningsvest, oppfordrer vi båtfolket til å bli enda flinkere til å ha på vest i båten. Man vet aldri hva man treffer om man faller uti. Redningsvesten redder liv, sier von Porat Fiane.

Politiet ønsker også å gi skryt til mange for god oppførsel på sjøen, spesielt de som er unge og uerfarne båtførere.

– Vår opplevelse er at de fleste uerfarne båtførerne har oppført seg bra, og at de har ferdes på en trygg og god måte denne sommeren. Når det gjelder båtfolket generelt har vi daglig opplevd at båtførere henvender seg til oss for å be om råd eller tips til en trygg seilas. Det setter vi veldig stor pris på, sier forteller von Porat Fiane.