OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De sies at ett bilde sier mer enn tusen ord. I Johan Söderström sitt tilfelle er hvert bilde laget av korte ord med stor betydning.

Tekst og foto: Knut Erik Liane

Kunstneren Johan Söderström var inspirert av gamle teksttavler og tekst som ble skrevet på en slik måte at det ble bevart for fremtiden, da han laget utstillingen «Tablet».

– Man kan tenke på de gamle steintavlene til moses. Fra gammelt av skrev man tekster på leirtavler og da jeg jobber med sparkel kan det minne litt om de leirtavlene. Det er der tittelen kommer fra, at man risser inn en tekst eller et budskap.

Begeistret over Kunstparken

Söderström hadde ingen tidligere erfaringer med Kunsparken da han søkte om å få ha en utstilling der. Da han fikk lov tok, han en nærmere titt og ble gledelig overrasket.

Jeg gjør ikke veldig nøye research før jeg søker om å ha utstilling ett sted. Men, når jeg fikk tilslag her gikk jeg inn og sjekket litt mer nøye. Da ble jeg helt «wow», dette blir kjempe gøy.

Filosofi og politikk

Söderström har sine egne tanker om hvert verk og ønsker at publikum skal begynne å tenke når de ser på maleriene.

– Man trenger ikke tenke akkurat det jeg har tenkt på, men at man kan reflektere over det som er viktig for en selv. Utstillingen handler mye om filosofiske spørsmål om livet og jakten.

Flere av verkene hans har også en dypere politisk mening. For eksempel har han ett maleri med teksten “NOT”. Det har han tenkt å la stå litt bortgjemt på golvet ved inngangen til galleriet.

– Tittelen på det maleriet er «Represented». Setter man de sammen får man «Not Represented». Det handler om representasjon. Det er veldig viktig at alle skal bli representert i alle punkter i samfunnet. Det at det står bortgjemt er for at man skal tenke over de som ikke blir representert, men heller bortgjemt eller glemt i sammfunnet.

Tags

I tillegg til å vise fram sine egne kunstverk setter han også opp en stasjon der man kan få  tagge på ett lerret.

– Jeg håper det kommer mange slik at lerretet blir fullt av tags slik at det blir litt kaotisk. Tanken er at det skal se nesten litt ut som en vegg på et offentlig toalett. Det gjør utstillingen litt mindre høytidlig, pluss at folk skjønner hvordan arbeidene blir til, avslutter Johan Söderström.

Utstillingen åpner førstkommende lørdag 5. september klokken 14 og varer frem til 4. oktober.