Seniorturen går sin gang, og denne uken var det tur til Gjerstad. Thomas Juell har sendt oss denne rapporten.

Alle foto: Thomas Juell

18 glade og forventningsfulle seniorer møtte opp på Circle K onsdag morgen. Litt nervøse selvfølgelig etter nattens fossregn, men solen brøt ut mens vi ventet på at alle skulle komme og det samme gjorde smilene.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien)

Denne gangen skulle vi på jakt etter en liten og delvis glemt grafittgruve, glemt fordi den kom aldri lengre enn til forsøksstadiet. Så vi kjørtenordover på E18 og tok av ved Brokelandsheia, over til Gjerstadveien for så å følge Grytingveien nesten helt frem. Etter en krot strekning langs Liavegen kunne vi parkere bilene i nærheten av Pøddetjern for så å ta oss videre til fots.

Det første vi la merke til var noen solide og ferske «banan»-avtrykk langs veien etter en elg. Det var tydelig at vi nå hadde kommet inn i «skogens konge’s» domene.

Nå spaserte vi langsetter Blyantverksveien, et artig navn som refererer til grafitten i alle blyanter. Her kom vi til målet vårt, en liten men dyp (9 m) gruve hvor man i sin tid hadde gjort et forsøk på å skape et levebrød.

Her ble det gravet ut en del grafittmalm som ble fraktet videre til et knuseri hvorpå man så fraktet resultatet nedover langs bekkefar til det endte opp i nærheten av Fiane hvor det lå en steinmølle. Det var ment til bruk for maling som i sin tur skulle beskytte bunnskroget på seilskutene.

Det ble søkt om støtte fra Kong Christian VII  (29. januar 1749 – 13. mars 1808), men man måtte vente 7 år på å få svar. Og svaret, det var NEI.

Deretter spaserte vi videre til Bjørnåsvannet hvor vi fant en flott rasteplass nede ved Tangene hvor noe spiste medbragt niste mens andre benyttet anledningen til å plukke tyttebær, noe det var mange av i området. Sørlandsbanen passerer på den motsatte siden av  Bjørnåsvannet og vi håpet i det lengste at vi ville se et tog passere , men vi var nok for tidlig ute da toget stopper først kl 1330 på Gjerstad stasjon.

Etterpå  tok vi nok en tur langs  Blyantverksveien (artig navn, ikke sant?), men denne gangen for å ta en titt på det nye hyttefeltet ved enden av veien. Flotte vedlikeholdte tomter, i naturskjønne omgivelser.

Det ble en flott tur for oss alle, håper å få en like fin tur neste onsdag, for da går turen til området rundt Eikelands verk