Risør Håndballklubb mottok mandag en hjertestartersekk fra Ida Eides Minnefond. Det skal gi økt trygghet både i Risørhallen og når lag er på tur.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Minnefondet ble opprettet etter at Ida Eide døde av hjertestans under et mosjonsløp. I år deler minnefondet ut 20 sekker og 20 skap med hjertestartere, og det var mange søker.

– Det er veldig greit at vi har fått en slik sekk, for da kan vi ha den med oss rundt på aktiviteter, sier Benedicte Ommundsen Smedby i Risør håndballklubb.

Viktig å kunne

Hun, og en rekke andre personer i håndballklubben, fikk mandag opplæring i både vanlig hjerte- og lungeredning og i bruk av hjertestarteren. De fikk også en hilsen fra Nils-Ingar Aadne og Mari Eide i minnefondet.

– Minnefondet ble startet av Nils-Ingar etter at han mistet sin kjære under et mosjonsløp. Så lang har man delt ut 63 hjertestartere, og det holdes kurs hos alle som får tildelt en starter, sier Ole Bjørn Birkeland, som både er prosjektleder og kursholder.

Han understreker viktigheten av at grunnleggende kunnskap om hjerte- og lungeredning er viktig selv om man nå får en hjertestarter.

– Alle bør kunne 30-2, som er to innpust og 30 hjertekompresjoner. Det handler om å kunne holde liv i en person fram til ambulansen kommer, sier Birkeland.

Flere startere i området

Han ber nå Risør Håndballklubb registrere hjertestarteren i hjertestarterregisteret, slik at den kommer med i oversikt på hvor man raskt kan finne en hjertestarter om behovet skulle oppstå.

Registeret finnes på 113.no/hjertestarterregisteret, men det er ikke alle hjertestartere som er registrert inn i registeret.

Her kan du lese mer om Ida Eides Minnefond