Det er mye spennende og finne inne hos Risør Akvarium, blant annet Norges farligste fisk.

Tekst og foto: Thomas Østerholt

Fjesing, som den heter, er Norges farligste fisk. Den er veldig giftig, men ikke dødelig.

– Det er utrolig spennende at vi har Norges farligste fisk, sier Wieger van Brunschot hos Risør Akvarium.

Fjesingen er farlig, men ikke dødelig.

Flest unge

Men, det er ikke bare for å se Norges farligste fisk folk tar turen.

– Noen er veldig gira på å se haiene og hvordan vi klekker ut haiungene, og andre igjen kommer bare for å se Norges største hummer.

Han sier alle er velkomne til akvariet, men at det er flest unge som kommer innom.

– Barn er veldig interesserte i fisk, og vi har veldig mange fiskearter fra Skagerrak. Det er mange interesserte voksne også, men først og fremst barn som besøker oss, gjerne sammen med foreldre eller besteforeldre.

Kan holde åpent

Det er ett par restriksjoner for de besøkende på grunn av korona, men det er fortsatt noe å finne på i akvariet.

– Planene er først og fremst å holde åpent. Vi kan ikke gjøre noe aktivitet hvor vi samler folk. Så det vi har gjort er å stenge ned mating i fellesskap, men barna kan fortsatt fiske krabber og mate fisken selv. Vi er veldig heldige som kan holde åpent.

Liker å vise fram

Risør Akvarium er alltid på leting etter flere ting å gjøre for de besøkende. Og Wieger sier de liker å vise fram alt mulig som lever i sjøen.

– Det er spennende å vise fram hva vi har, slik som sjøstjerner og kråkeboller. Det er ikke alle steder du har sjansen til å holde en sjøstjerne eller kråkebolle, eller hvor du kan se at ett kamskjell faktisk kan bevege seg.

En ting man er glad for, er at publikum kan få muligheten til å se steinbit under besøket. Det er også planer om noe som er ganske så kult.

– Vi er veldig glad for at vi fortsatt har steinbit igjen, for det er en veldig tøff fisk å se på. Jeg syns også det er utrolig kult at jeg har fått en kreps med rogn. Nå skal vi prøve å klekke ut rogn fra kreps. Da får vi småkreps hvis vi lykkes med det, avslutter Wieger van Brunschot.

Her er en liten bildeserie fra inne i akvariet: