I 2023 feirer Risør 300 år med bystatus, og nå ønsker kultursjef Torolf Kroglund å få på plass en programkomité for jubiléet.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Arbeidet med jubiléet er for lengst kommet i gang, og nå ønsker kultursjefen i Risør innspill på hvem som passer inn i en programkomité.

– Det er kulturutvalget som er styringsgruppe, og som har kontroll på rammer og de store linjene innholdsmessig. Nå ønsker vi å få på plass en programkomité med vanlige folk som har god føling med kulturlivet i Risør, sier Kroglund til iRisør.no.

Ber om innspill

For å få en god sammensetting i komitéen håper Kroglund på gode innspill om hvem som bør være med i dette arbeidet.

– Her snakker vi om folk fra lag og forening, kunstnere og lignende. Folk med ressurser og kompetanse. Vi trenger også en leder i programkomitéen som kan jobbe sammen med styringsgruppa og meg, sier Kroglund.

Han er klar på at det er snakk om en krevende oppgave, men er like klar på at dette vil være et givende arbeid for de som blir med.

– De som har gode tips om hvem som passer til dette kan gjerne komme rett til meg med tips. Enten ved å gi meg innspill når de treffer meg på gata, eller ved å sende meg en epost. Og gjerne så fort som mulig, da vi allerede til uka har neste møte i styringsgruppa.

Får jobbe selvstendig

Selv om en del ting vil være gitt i programarbeidet, sier Kroglund at det er viktig at en programkomité får jobbe selvstendig.

– Vi har jo fortsatt forholdsvis god tid på oss ved at vi har to år å planlegge godt på. Og vi håper jo at dette blir en dugnad alle er med på. Så det er bare å pepre meg med tips på folk og gode idéer.

Det er foreløpig satt av 100 000 kroner i året til planleggingen, så det handler også om at man må tenke smart under planleggingen.

– Men, vi er en kulturkommune, så det må også være et jubileum vi er stolte av.

For hele kommunen

Det er viktig å ta med at byjubileet ikke bare er ment for bykjernen, selv om det var her man i 1723 fikk kjøpestadsrettigheter.

– Styringsgruppa og jeg har bestemt at dette skal være et byjubileum som omfatter hele kommunen. Så her skal steder som Hope, Søndeled, Moen osv. også være med.

I tillegg skal man strekke ut feiring slik at den varer hele 2023.

– Vi ønsker at jubileet skal være mer enn en festivaluke. Selvsagt vil det bli en markering rundt selve dagen, men vi ønsker at mange tenker jubileum på det de holder på med i 2023. Slik som kor, korps og teater kan jo ha 300-årsjubileet som tema. Vi ønsker også at disse kommer med tips, råd og ønsker, samt innspill på hva de kan bidra med i jubileumsåret, sier Kroglund.