Seniorturene lar seg ikke stoppe av litt regn. Onsdag denne uken møtte hele 20 deltakere opp for å bli med til Stifoss.

Tekst og foto: Thomas Juell

Seniortur til Stifoss, 6.okt 2020

Det er et uttrykk som sier at de gamle er eldst. Jeg tror seniorene på tur beviste dette ettertrykkelig onsdag 6.okt. Hele 20 deltagere møtte opp på Circle K på tross av at det pøste ned da alle stod opp for å forberede seg til turen.

Det var bare smil å spore da turgeneral John Thomas forklarte i detalj at det var til Stifoss vi skulle og hvor vi kunne parkere i nærheten. Vel fremme ble vi møtt av Sigurd Masdalen, som under hele turen som guide og kjentmann fortalte løst og fast om det vi passerte og svare på det vi måtte lure på.

Stifossveien viste seg å være en utmerket vei å rusle langsetter. Her har det vært lagt ned mye arbeid fra gammelt av, bl.a. noen flotte tørrmurer og stabbesteiner som tok oss tilbake i tid. Vi passerte først Øygarden, gikk over Kattholabroen for så å komme til selve det store anlegget ved Stifoss.

Stifoss ligger i den nedre delen av Gjerstadvassdraget på grensen mellom Gjerstad og Risør. Her presterte vi å krysse grensen mellom de to kommunene uten å se den. Elven gikk stri her, og det ville ikke være bra å falle ut i denne nå. Det var også satt opp advarslingsskilt.

Se bildeserie fra turen her:

Imponerende størrelse

Navnet Stifoss (stig) har det fått etter de forskjellige trinnene vannet fosser over. Hele 15 meters fall er det mellom Vadstøvannet og Bråbørvannet. Vi ble imponert over størrelsen på byggene, her var det både en tremassefabrikk med tørkehus og sliperi og en kraftstasjon. Fossberg kraft har kjøpt opp gamle Eikeland verk samt Stifoss. Det har vært litt snakk om å starte denne opp  igjen, da vil turbinen her produsere hele 1000 kw. Da snakker vi muligheten for en positiv blanding av næringsliv og kulturminnevern.

Vi passerte også et gedigent tårn laget av store slipesteiner, i en stein var det hogget inn årstallet 1904, mens det på tremassefabrikken stod 1910.

En artig historie  fra gammelt av omhandler en lokal mann som het Emil Stifossmoen. Om han ble det fortalt at han gikk løs på en svær laks en gang med en øks. Øksen satte seg fast i laksen og dro Emil etter seg tvers over Stiføsshølen hvor Emil kunne krabbe i land, noe som var bra da han ikke kunne svømme. Sant/usant??? At det er fisk i området fikk vi selv se da vi passerte en fisker  som nettopp hadde fått opp en ca 3 kg ørret.

Det er mange kjente navn som gjennom tidene har vært forbundet med Stifoss. Historisk er Stifoss nevnt allerede i 1610, men er nok enda eldre. Den første eieren vi kjenner til var Gjert Isachsen Falch (som gav den store lysekronen i midten av Risør kirke i 1703), deretter på rekke og rad Hans Schlytter, Henrik Carstensen, Nicolai Aall, Jacob Prebensen og til og med statsminister Gunnar Knudsen.

Sliperiet på Stifoss var i bruk fra 1893 til 1949. Nå er det håp om å gjøre denne flotte bygningen om til et museum. Selve bygget er flott å se på, hvor byggmesteren til og med har benyttet seg av glasserte stein i pillastre og gesimser til utsmykning. Nydelig gjort.

Stor vannføring

Vi snudde ved Stifosstranda , men ikke før vi hadde inntatt vår medbragte niste. Værgudene lot det la være å regne så lenge vi spiste, noe vi syntes var meget hyggelig. Lot vi blikket vandre over Vasstøvannet kunne vi se Bukta på den andre siden, i bunnen av Hiåsen med sine Hiåsen gruver (feltspat og kvarts).

At vannføringen var stor var lett å se, bryggen ved Stifossstranda var delvis under vann. Men, så stor som den var i 1896, var den ikke. Det var avmerket på berget rett ved hvor høyt vannstanden stod den gangen. John Thomas måtte virkelig strekke seg for å kunne vise oss grensemerket høyt der oppe.

Vår hyggelige og kunnskapsrike guide Sigurd Masdalen fikk overrukket en flaske god vin som takk for all informasjon og fikk derfor fortjent applaus. Vel tilbake til bilene var vi skjønt enige om at dette hadde vært en flott tur, regnet til tross.

Neste uke går turen til Risøya ved Gjeving, kanskje også med et innlagt besøk til det maritime museet ved Lyngørfjorden Kystkultursenter.