Brita Been foran kunstverket "Ranke".

Førstkommende lørdag er det utstillingsåpning med kunstnerne Brita Been og Tore Magne Gundersen i Risør Kunstpark.

Tekst og foto: Thomas Østerholt

Been har siden 1983 vevet store tepper og dekket flatene mønster og farger av ulike slag. Røff kvalitet, vitale farger og store formater kjennetegner verkene hennes.

– Jeg ser mønster overalt; strukturer, repetisjoner og rekonstruksjoner, sier Been.

Fikk internasjonal pris

Bildene har inspirasjon fra øst til vest, fra kina til Vest-Telemark.

– De er fra tre forskjellige serier som jeg har jobbet med. Arvestykker, Skybragd og Repetisjoner. Skybragd-serien har sin opprinnelse fra reiser jeg gjorde til Kina der jeg har vært med på utstillinger tre-fire ganger. Der tok jeg mange bilder av søyler etc som var utskåret i marmor. Så begynte jeg å jobbe med de fotografiene etterpå.

For teppet «Ranke» fra serien Arvestykker mottok hun i fjor den internasjonale prisen Cordis Prize for Tapestry 2019, som er verdens største pris innenfor kunstformen billedvev.

– Jeg er glad i alle bildene mine, men det bilde er litt spesielt, sier Brita Been.

Inspirert av mørket

Neste som stiller ut heter Tore Magne Gundersen. Han skulle egentlig ha stilt ut i mars, men den utstillingen ble utsatt pga. korona. Gundersen jobber med mange ulike medier og teknikker, men arbeidene hans bærer mye av det samme uttrykket. Ofte mørkt og aggressivt, av og til med svart humor.

– Jeg jobber med tanker, følelser og en underliggende aggresjon, sier Gundersen.

Kunsten til Gundersen kan du finne i det lille prosjektrommet i Risør Kunstpark. Utstillingen vil bestå av skulpturer, tekstiler, tegninger, og animasjon.

To av Tore Magne Gundersens arbeider. Foto: Privat