Denne onsdagens seniortur gikk til Risøya i Tvedestrand. Det ble en tur i strålende solskinn for gjengen fra Risør.

Tekst og foto: Thomas Juell

Du verden, så forskjellig en fottur kan endre seg, fra regn i forrige uke til strålende sol denne uken. Seniorgruppen i Risør hadde onsdag 14.oktober tatt turen til Risøya ved Gjeving.

Dessverre ble det en liten skuffelse at Lyngørfjorden kystkultursenter med sjøfartssamlingen Lingard skuteminne hadde stengt for sesongen, men den flotte turen vi hadde innover på Risøya mer enn veide opp for dette.

Se en bildeserie fra turen her (artikkelen fortsetter under bildene):

Fødested for Carstensen

Vi parkerte på den andre siden av broen over til Risøy, ved Risøy Folkehøyskole og så Kystleirskolen hvor det var full aktivitet. Ungdommer kledd i oransjerøde livvester ute i livbåt, med dykkerdrakt og i seilbåt. Morsomt å se på.

Midler til broen, som for øvrig ble åpnet i 1953, ble gitt av skipsreder Jørgen P. Jensen til Broderkretsen på Havet.

Vi gikk videre opp bakken og passerte først fødestedet til Risørs representant til Eidsvoll i 1814, Henrik Carstensen, født i 1753. Dette bygget har senere fått kallenavnet Sverdloff, da det i sin tid bodde en del russere der. Vi kjørte også forbi Carstensens hjem i Laget både på fremtur og hjemtur.

Deretter gikk vi forbi noen flotte store bygg som har kommet til i de senere årene. I det hele tatt så ble vi imponert over vedlikeholdet overalt, selv naturområdene var striglet og fine.

Stenkirken

Etter å ha passert noen større grøntområder hvor vi nærmet balanserte på planker for ikke å synke ned, kom vi til den første innlagte stoppen, nemlig stenkirken. Et stemningsfullt område i en liten kløft hvor vi måtte passere noen flotte, høye trær for å komme inn.

Nye benker i betong hadde erstattet de gamle i tre som var der tidligere. Fra tid til annen blir det holdt vielser der og det er lett å se at det blir en spesiell høytid på et slikt sted. I høstskrudet lå hele parkanlegget der med et nydelig teppe av oransje løv.

Litt senere ankom vi til «Badeplassen», som ligger ved en liten, grunn fjordarm, der Taterholmen ligger på den andre siden. I dag var temperaturen i vannet kun 11 grader så selv om det fristet nok noen, ble det allikevel ikke noe bad på turen denne gang.

Så ruslet vi over til den andre siden  av  øya, passerte Risøya camping hvor det fremdeles var noen campingvogner og ned til et flott strandområde. Vi kunne se at det var plass til flere båter der, men ingen lå der i dag. Med en flott utsikt til Risholmen og Østregapet kunne vi også se at det nok var litt værhardt der ute, for der gikk brenningen hvit. Men vi nøt den medbragte nisten vår i solskinnet og syntes livet var godt.