FN har jubileum og fyller 75 år denne lørdagen. Med over 100 FN-veteraner i risørområdet, synes Thomas Juell det er på sin plass med følgende ord (noe vi er helt enige i):

Tekst: Thomas Juell

FN FYLLER 75 ÅR

Å sikre internasjonal fred og sikkerhet har alltid vært FNs hovedoppgave.

I FN finnes det en dag for alt – statistikk, kvinner, barn,  familier, fredsbevarende personell og flyktninger for å nevne noen.

Men høyest rager selveste FN-dagen. Dagen er viet til å gjøre menneskene i verden oppmerksom på FNs mål og prestasjoner, og sikre oppslutning om FNs arbeid.

Dagen har blitt feiret siden 1948, og markerer at FN-pakten trådte i kraft 24. oktober 1945.

I 1971 vedtok for øvrig FNs generalforsamling en resolusjon, hvor de anbefalte FNs medlemsland til å gjøre 24. oktober til en offentlig høytidsdag.

I Norge er FN-dagen ingen fridag, men dagen markeres landet over, spesielt på skoler.

FN dagen feires hvert år på skoler og i barnehager over hele landet. I år ble det en spesiell feiring med noe som heter  LIVEKAHOOT. Da FN dagen i år falt på en lørdag, ble det på skolene rundt om i Norge feiret på fredag 23.okt i stedet. Dette forgikk på nettet og både vår statsminister Erna Solberg og HKH Kronprins Haakon deltok i programmet som gikk mellom 09:00 til kl 13:00.

Siden 1949 har over 40 000 nordmenn deltatt i mer enn 25 fredsoperasjoner i FN regi. Bare i Risørdistriktet er det mere enn 100 FN veteraner, de fleste deltok nok i UNIFIL, et fredsbevarende oppdrag i Libanon som varte i mere enn 20 år. Vi som reiste ned den gangen ble en del av NORBATT. Der ble vi spredt rundt om, steder som Ebel es-Saqi og Steinmyra, Kaoukaba, Rachaya el Foukhar og Tibnin med Camp Scorpion er navn som nok mange i Risør distriktet vil nikke gjenkjennende til. Selv om FN-dagen ikke er en offentlig flaggdag, ville nok mange ha satt pris på at enten FN flagget eller det norske flagget  eller begge hadde vaiet i dag på Risør torg.