Her er en liten oppsummering fra sist onsdags seniortur, som gikk til Tvedestrand og Nes Jernverk.

Tekst og foto: Thomas Juell

Onsdag 21.oktober gikk turen til Nes Jernverk. Mange har kanskje vært der før, men sjelden får vi en slik god innføring i jernverket og ikke minst, om parken rundt, som vi fikk denne dagen.

Parken var anlagt som et «tilbake til naturen» anlegg, noe som var populært på den tiden som den første Jacob Aall gjorde Nes Jernverk til en storindustri i Norge. Til og med svarte svaner kunne sees der.

Jacob Aall satt som stortingsrepresentant hele fem ganger etter 1814 etter først å ha vært med på å skape den norske grunnloven. Vi fikk også høre litt om Napoleonskrigene og kaperfarten som Jacob Aall var innvolvert i.

Parken som i tiden før den 2. verdenskrig også hadde en fotballbane på sitt område som tyskerne etter 1940 ville bruke som ekserserplass. Det gikk ikke så bra, eierne av Nes pløyde opp fotballbanen og plantet poteter der i stedet for tyske marsjstøvler.

Arnfrid Aall som har bodd på Storegård siden 1971 siden hun og hennes mann Jacob overtok på Nes, har arbeidet lenge for å bevare verksanlegget. Så å få henne som guide på den første delen av vår seniortur var ett stort pluss. Vi fikk et innblikk i historiens sus, der vi fulgte Arnfrid rundt. Da hun takket for seg fikk hun en flaske vin fra John Thomas på vegne av oss alle som takk for innsatsen.

Deretter tok vi turen langs golfbanen og kunne beundre det flotte golfanlegget som er opparbeidet der gjennom flere år, siden 1986. Der finnes det både en hovedbane på 18 hull og en 9-hulls par 3 kortbane. Golfbanen regnes i dag som en av Norges beste baner og blir besøkt av rundt 6000 spillere i året. Vi fulgte også de stiene som golferne går når de slår seg fra hull til hull og kunne lett forstå at det å spille 18 hull gir god mosjon. Forresten ikke bare med små golfballer men også med fotballer. En egen fotballgolfbane er det her.

Lunsjen inntok vi der hvor man kan leie en bøtte med baller for å praktisere utslagene, the driving range, hvor vi hadde en praktfull utsikt utover de velpleide, grønne parkene. Da vi gikk tilbake til bilene for å reise hjem, traff vi igjen på Arnfrid som kunne hjelpe oss med å laste inn den appen som kunne fortelle oss historieinteresserte mer om Nes Jernverk, Norges best bevarte jernverk fra 1600-tallet. Nes Jernverk ble i forbindelse med tusenårsskiftet valgt til Aust-Agder fylkes tusenårssted.