Terje Narvik Nilsen

Datoen for å bytte til piggdekk er ikke før 1. november, men allerede er bilverkstedene i full sving med dekkskifte.

Tekst og foto: Knut Erik Liane

Riktig dekk på bilen er viktig uansett årstid og selv om datoen for å skifte til piggdekk ikke er før 1. november kan det være lurt å skifte allerede nå.

– Hvis du kun skal kjøre her i byen og i tillegg ikke må ut hver dag kan du godt vente til 1. november før du skifter til piggdekk. Men, dersom du må ut hver dag eller vet at du skal et sted der føre tilsier at du burde ha vinterdekk kan du godt skifte nå, forteller Terje Narvik Nilsen fra HR bildeler.

Hos HR bildeler har det allerede vært så stor pågang av folk som vil bestille time til dekkskift at telefonlinjen deres ikke klarte å holde følge.

– Dersom dere ikke kommer igjennom på telefonen er det bare å ta turen opp hit.

Mer krevende

Det å bytte dekk har blitt mer krevende og mer teknisk enn det var tidligere, men så lenge man vet hva man gjør skal det ikke være noe problem å gjøre det selv, sier Nilsen.

– På moderne biler må man resette systemet som sjekker lufttrykket i dekka på bilen når man bytter dekk. Det er ikke like enkelt på alle biler. På noen er det bare ett par tastetrykk mens på andre er det en hel operasjon. Det varier fra merke til merke.

Vask dekkene

Riktig behandling og oppbevaring av dekk er viktig for at de skal vare lengst mulig. Det er nok derfor en del velger løsninger slik som dekkhotell.

– Vi har rundt 2000 dekk på hotell her hos oss. Det er viktig å ta vare på dekka, selv når de ikke er i bruk. Vask alltid dekkene før du legger de vekk, det får du mye igjen for, avslutter Terje Narvik Nilsen.