Anette Trettebergstuen (Ap) er første nestleder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Hun besøkte Risør i går, og lot seg både imponere og inspirere.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Hensikten med besøket var å få bedre innsikt i Risør som kulturkommune, noe hun ser på som en viktig del av sin jobb som stortingspolitiker.

– Noe av det viktigste vi på stortinget gjør er å reise rundt og se hvordan det står til. Jeg er brennende opptatt av at det skal være et levende kulturtilbud over hele landet, ikke bare i de store byene, sier Trettebergstuen til iRisør.no.

Liten med høy aktivitet

Og et levende kulturtilbud ble hun presentert under sin runde i Risør. I etterkant var det en fornøyd, imponert og inspirert politiker som kunne oppsummere.

– Jeg lar meg inspirere av Risør fordi Risør er en relativt liten kommune med et høyt nivå av kultur- og kunsttilbud. Det skjer veldig mye her med festivalene, Kunstparken, Norges nest eldste kulturhus ligger her. Det er en by med liv og røre, og det er så viktig for bolysten til de som er her. I tillegg gjør det byen attraktiv for tilflytting.

Hun ble også inspirert av hvordan en liten kommune kan få ting til i en trang kommuneøkonomi.

– Det at man velger å prioritere kultur er viktig for meg når jeg skal tilbake til stortinget for å lage politikk både i statsbudsjettet og partiprogrammet til Arbeiderpartiet. Dette gir meg innsikt i hvordan man kan bidra til at flere kommuner gjør som Risør.

Evner å snu seg rundt

Som en nærmere forklaring viser Trettebergstuen til at det er et tett og nært samarbeid mellom kultursektoren og kommunen.

– Man kjenner hverandre, man er i tett dialog og får til ting sammen på kort varsel.

Litt ekstra imponert er hun over at man klarer å få gjennomført arrangementer til tross for at koronasituasjonen har ført til at kultursektoren står i fare for å stoppe opp.

– Men, her har jo festivalene og kulturarrangementene virkelig evnet å snu seg rundt og se måter å få ting til til tross for restriksjoner. Det synes jeg er veldig inspirerende. Man har ikke bare gitt opp. Man planlegger og gjør det litt annerledes.

– Musikk i mine ører

Som en del av besøket var også stortingspolitikeren en tur inn i Hollenderhagen. Der lot hun seg imponere av at man har klart å skape en oase gjennom et statlig sikret friområde.

– Det man har gjort med restaurering og tilrettelegging med Hollenderhagen er som musikk i mine ører. Der mange ville brukt et ledig areal til enten og bygd leiligheter eller fått inn butikker eller kjøpesenter, så har man valgt å gjøre noe helt annet nemlig å kjøpe det opp og frigjøre det for folk her. Gjøre det om til en grønn oase. Og grønne lunger trenger vi flere av. Også i Risør som har en flott kystlinje. Dette er også noe jeg tror vil lønne seg på sikt, selv om man sikkert kunne fått inn noen penger ved å bygge. Men, det man har gjort her er en måte å ta vare på kulturarven på.

Hele besøket var så positivt at hun allerede nå kan love å komme tilbake minst et par ganger neste år.

– Jeg har allerede fått invitasjon til kammermusikkfestivalen og trebåtfestivalen neste år, så det skal jeg komme på. avslutter Anette Trettebergstuen.