Smilene er brede hos Galleri Nylund Larsen etter Runes nyeste bok, «Kystpilegrimsleia- Sjøveien til Nidaros», kom på plass denne uken.

Tekst: Tore Myrberg  Hovedfoto: Ella Nylund Larsen

Boka er den andre Rune og Heidi Nylund Larsen gir ut på eget forlag, og spenningen er naturlig nok stor på hvordan boka blir tatt i mot.

– Det er alltid veldig spennende. Selv er jeg veldig fornøyd, og jeg håper jo publikum også er fornøyde med boka, sier Rune Nylund Larsen til iRisør.no.

Lanseringsturné

Alt tilsier at det er tilfelle. Tilbakemeldingene fra de som har sett boka er gode, neste uke blir det lanseringsturné.

– Søndag reiser jeg til Trondheim, og skal jeg på fire pilegrimssentere langs kysten på lanseringstur.

Selv beskriver Nylund Larsen boka som en reise i bilder og tekst.

– En hver pilegrimsreise starter der man bor, men boka starter i Egersund. Det hele er en revitalisering av Kystpilegrimsleia. For tilbake i tid var sjøen riksvei nr. 1, og den viktigste pilegrimsleia. De fleste kom sjøveien.

Heidi Nylund Larsen viser fram at boka er på plass hos Galleri Nylund Larsen i Risør. Foto: Tore Myrberg

Slang med kjeften

Selv var Rune Nylund Larsen med på åpningsseilasen for Kystpilgrimsleia. Den gikk fra Risør til Trondheim tilbake i 2018, og var resultatet av en bemerkning Nylund Larsen kom med i et møte hvor han egentlig ikke en gang skulle vært til stede.

– Det var et møte med Riksantikvaren og Forbundet Kysten i Oslo, hvor jeg slang med leppa om at man burde ta en båt og seile Kystpilegrimsleia. Resultatet var at jeg fikk i oppdrag å gjøre det.

Da var veien kort til en gjeng sjøvante folk med egnet båt hjemme i Risør.

– Jeg leide Risør II med mannskap og brukte fire uker på turen fra Risør til Trondheim. Det var en fantastisk tur med et fantastisk mannskap. Under den turen ble ideen til boka unfanget, og det er en del bilder med i boka som jeg tok underveis, sier Nylund Larsen.

En virtuell reise

I etterkant har det blitt to turer til, men da landeveien, for å få på plass bilder fra nøkkelstedene for Kystpilegrimsleia. Nå er resultatet klart, og salget allerede i gang.

– Vi har trykt opp 2000 bøker, og merker at det er en betydelig vilje til å kjøpe både fra store institusjoner og privatpersoner.

Rune Nylund Larsen tror mange vil kunne finne mye spennende i boka, og at den også kan være til inspirasjon.

– Nå i disse tider hvor vi ikke kan bevege oss så mye rundt kan folk gjøre lesingen av boka til en virtuell reise, og forhåpentlig bli inspirert til å ta en egen reise når den tid kommer. Og det enten det bli langs sjøen eller på land. Kommer man til Nidaros og har seks stempler fra nøkkelstedene er man kvalifisert til Olavsbrevet som blir utstedt på pilegrimsgården i Trondheim.