Per Arne Bergheim hentet inn Risør musikkteateret da han lørdag lanserte første bok i trilogien «Korshavn».

Tekst og foto: Tore Myrberg

Bergheim bodde selv på hybel hos familien Korshavn i Buvikveien 30 på slutten av 60-tallet, mens han gikk første året på gymnaset som nå er kunstpark. Siden den gang har han vært ofte i Risør, noe som førte til at han fikk en idé mens han spiste lunsj med en venn her i sommer.

– Jeg tenkte at jeg måtte få til en hyggelig utgivelse av denne første boken i trilogien. Så jeg dro hjem og skrev denne lille teaseren, og angrer ikke i det hele tatt, sier Bergheim til iRisør.no.

Frister med gjentagelse

Teaseren er et lite skuespill hentet fra utdrag i boken «Utfordringer I», og til å fremføre det hele fikk Bergheim med Risør Musikkteater. Et knippe tilskuere, hvorav mange inviterte gjester, fikk lørdag ettermiddag se det hele i Risørhuset.

– Jeg har vært litt forsiktig da vi fikk utfordringer rundt trykkingen. Vi måtte ta boken hjem til Norge for å bli ferdig til i dag. Men, det var flott å se hva Risør Musikkteater har fått til med teaseren. Neste bok, Utfordringen del to, er tenkt utgitt til påske. Om situasjonen rundt Covid19 har lettet litt, har jeg lyst til å gjøre dette da også.

Trilogien «Korshavn» handler om en gutt som tar seg fram i livet de tre siste årene av tenårene. Her møter han på en del utfordringer som han må håndtere alene.

– Han føler på livet slik det kan være i virkeligheten. Jeg har gitt ham egenskaper som blåøyd, naiv og godtroende, men også litt uredd. Han går inn i situasjoner han egentlig burde trukket seg tilbake fra. Han tror alt går bra, men det gjør det ikke alltid i livet. Det prøver jeg å beskrive så godt jeg kan i trilogien, sier Bergheim.

Overdrevent men med rot i virkeligheten

Ikke uventet er det hele skrevet med noe rot i virkeligheten fra forfatterens egne erfaringer, blant annet fra hans tid her i Risør.

– Jeg tror ikke det er en eneste forfatter som ikke har med elementer fra sitt eget liv. Historien – ja den er fiktiv, men jeg har dratt inn elementer fra livet jeg hadde her i Risør i 1967/68. Det kunne man jo se på scenen i dag.

Per Arne Bergheim synes det var morsomt å se musikkteateret fremføre utdrag. Samtidig er han klar på at boka ble skrevet av hensyn til ham selv.

– Dette er min bok, og det er en glede for meg å gjøre dette. Litt spent er man jo på mottakelsen, men det er ikke derfor jeg gir ut trilogien. Jeg gjør det for min egen del og egen glede.

På løpende bånd

For de som haster med å få kjøpt første bok, er det mykt omslag som foreløpig er på plass. 4. desember er det så meningen at også de med hardt cover kommer ut på markedet.

Det er helle ikke veldig lenge før «Utfordringer II» kommer ut.

– Neste kommer til påske. Jeg har 15 – 20 sider igjen å skrive på den. Mens den tredje boken, som blir hetende «Livet og døden» kommer året etter, avslutter Per Arne Bergheim.