Frank Oddbjørn Sandbye-Ruud. Foto: Team Rubicon

Frank Oddbjørn Sandbye-Ruud er den åttende personen med bostedsadresse Risør som er registrert med koronoasmitte.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Team Rubicon Norge

Selv anser han seg som et «falsk tilfelle», selv om det stemmer at han hadde korona under et oppdrag for Team Rubicon i Beirut tidlig i desember.

– Jeg burde nok ikke testet meg da jeg kom hjem til Norge, da antistoffene er så lenge i kroppen at Risør her fikk et falskt tilfelle. Jeg har jo «sonet» ferdig og er frisk, sier Sandbye-Ruud til iRisør.no.

Kan bevege seg fritt

En pressemelding fra Risør kommune viser til smittetilfelle nummer åtte i Risør, og at vedkommende testet positivt under innreise til Norge etter humanitært hjelpearbeid i Libanon i en lengre periode.

– Han er ikke smittebærer og kan bevege seg fritt innenfor de smittevernregler som gjelder. Dette er avklart med kommuneoverlegen i Risør og Folkehelseinstituttet (FHI).  Etter at mannen testet positivt for Covid19 i Beirut, gikk han i isolasjon og fulgte strengt de råd og pålegg som gjelder, sier ordfører Per Kristian Lunden.

Selv var Sandbye-Ruud klar over risikoen da de dro til Beirut på oppdrag for Team Rubicon.

– Vi visste det var en stor risiko når vi reiste ut på den måten, så en overraskelse var det ikke.

Kraftig rammet

Selv opplevde risørbeboeren å få en kraftig versjon av Covid19.

– Det var som lunge- øre og bihulebetennelse samtidig, og kraftig feber. Det ga seg heldigvis etter 5-6 dager, men det var ikke moro, bortsett fra at jeg gikk ned over 3 kg. Jeg var totalt 14 dager i isolasjon grunnet at resten av gruppen ble satt i isolasjon før meg.

Fortsatt merker Sandbye-Ruud ettervirkninger, selv om han er erklært frisk.

– Jeg merker at jeg er slapp, men jeg har også vært på et hardt oppdrag som var krevende både fysisk og psykisk. Så det er nok en kombinasjon.

Farlig å stigamtisere

I motsetning til mange av de som blir smittet av Covid19, har Frank Oddbjørn Sandbye-Ruud valgt å være åpen om situasjonen. Han tenker at en stigmatisering av de som blir smittet er farlig.

– De fleste har ingen “stor” skyld i å bli smittet. Det kan skje med alle, selv om noen gjør dumme ting som medfører svært høy risiko  slik som å være i store samlinger av mennesker. De fleste blir uansett bærere, og bare bringer det videre. Og de fleste får svært milde symptomer som kan forveksles med en forkjølelse.

Han mener samtidig at en stigmatisering også er farlig fordi det gjør at folk vil vegre seg for å teste seg.

– Teste seg er smart. Ved at flest mulig tester seg ved symptomer, oppnår vi umiddelbar smittesporing noe som er den eneste måten å begrense dette på, før vi har en nasjonal vaksinering på plass.

Amputerte oppdrag litt

Situasjonen da en rekke av Team Rubicons frivillige ble smittet, var på slutten av oppdraget i Beirut. Dette gjorde at man mistet noen dager med frivillig arbeid.

– Det amputerte oppdraget selvfølgelig, men vi skulle allikevel pakke ned og reise hjem, så vi tapte drøye tre arbeidsdager. Det viktigste er at selv om mange av oss ble testet positive, har ingen blitt alvorlig syke og ingen av de lokale vi jobbet sammen med testet positive. Det betyr til tross for smitte, klarte vi å holde den internt, hvilket sier at vi har gjort mye riktig, men vært uheldig med å få smitte inn i flokken.

Nå er imidlertid Frank Oddbjørn Sandbye-Ruud klar for nye oppgaver, selv om det nok tar en stund før det er nye oppdrag som skal løses for Team Rubicon.

– Vi har ikke noen nye oppdrag på tapetet. Vi skal forsøke å sende en liten gruppe tilbake til Beirut for å følge opp, men da må C-19 være betydelig endret, eller en vaksine på plass. Selv skal jeg fortsette min jobb som reiseleder og guide for Hvite Busser, men det starter først våren 2021. Og jeg bruker maske når jeg er ute på steder hvor det er mye mennesker/tett mellom folk, avlsutter Sandbye-Ruud.