Her settes den første koronavaksinen i Risør.

Det ble Ingrid Lindland som fikk den første koronavaksinen i Risør da vaksineringsprogrammet startet opp onsdag ettermiddag.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Rett over klokken 13 fikk hundreåringen vaksinen som mange venter på.

– Det er litt rart at jeg er den første i Risør, men jeg mener det er viktig med vaksinen slik at vi kan få bedre tider. Både for oss som er gamle og alle andre, sier Lindland til iRisør.no.

Prøver å hente ut ekstra

Ordfører Per Kristian Lunden er glad for at man endelig er i gang med vaksineringen i Risør.

– Vi har fått 30 vaksiner som settes denne uken, også får vi ytterligere 35 neste uke. Da tror jeg sykehjemmet vil vøre vaksinert ferdig. Videre etter det vet vi ikke noe om, men vi håper jo på større mengder, sier Lunden.

Samtidig har man planer om å hente ut så mange vaksiner som mulig av de glassene man nå har fått.

– Vi har i dag fem glass som skal ha minst fem vaksinedoser hver, men vi håper å få ut syv doser av hvert glass slik at vi kan sette 42 vaksiner. Det er pr. nå 56 beboere på langtidsavdelingen her på Frydenborgsenteret, så vi har et håp om at alle er vaksinerte i løpet av neste uke, sier lege Kathrine Pedersen.

Lege Kathrine Pedersen og ordfører Per Kristian Lunden. Foto: Tore Myrberg

Planene er klare

Denne uken kom planene for vaksinering på plass, og da spesielt med tanke på når man virkelig kommer i gang med massevaksineringen.

– Da tenker vi å bruke Risørhuset eller Risørhallen. Det hele krever en stor organisering, blant annet med å få inn alle helseopplysninger for de som skal vaksineres. I tillegg må vi jo ha et godt system på dose nummer to.

Selv følger ordføreren vaksinekøen på samme premisser som alle andre.

– Kritisk personell vil kunne gå foran i køen, men da tenker jeg mest på slik som helsepersonell. De som jobber ved sykehjem og i hjemmesykepleien. Selv regner jeg med å få vaksinen ut fra plassen jeg et tilvist ut fra risiko.

Viktig å si ja

Ordføreren håper de som får tilbud om vaksine sier ja til å ta den, selv om det er frivillig.

– Vi skal ha et samfunn som fungerer. Da trenger vi et samfunn som er gjennomvaksinert, og at vi er strenge på smittevern inntil det er på plass.

Han understreker at det derfor er viktig med god informasjon og god dialog med kommunens innbyggere.

– Jeg håper vi får gitt så mye informasjon at folk får svar på det de lurer på. Så er det bare å vente på at man får innkalling, avslutter Lunden.