Tore Myrberg er ansvarlig redaktør for iRisør.no.

Dette innlegget er skrevet av Tore Myrberg som en leder i anledning kvinnedagen.

– Gratulerer med kvinnedagen til oss alle

I dag gratulerer jeg alle med kvinnedagen, og oppfordrer alle til å tenke en ekstra gang igjennom eget forhold til tema likestilling.

Jeg brukte søndagskvelden til å se filmen Moxie på Netflix, og kan anbefale den på det sterkeste. Joda, det var tilløp til klisjeer til tider, men ikke mer enn at budskapet kom sterkt fram gjennom spesielt Hadley Robinsons tolkning av hovedrollen som Vivian.

Vi har utvilsomt kommet langt når det gjelder likestilling i Norge! Eller, har vi det?

Har vi et system som gir like muligheter uavhengig av kjønn, etnisk bakgrunn, religion, legning osv.?

Det er klart at vi har kommet langt om utgangspunktet for sammenligningen er hvordan vi hadde det for 50 eller 100 år siden. Men, har vi kommet langt om vi sammenligner med for fem år siden? Stoppet vi opp med å tenke at alle skal ha like muligheter, bare fordi vi følte at vi var kommet så langt at det fikk holde?

Jeg lærte en gang at om du behandler alle likt, så behandler du alle på en urettferdig måte. Der ligger utgangspunktet også i arbeidet for likestilling. Vi må slutte å lete etter noen som vi kan sammenligne med hele tiden.

Det skal ikke være opp til gamle gretne gubber (slike som meg) å vurdere om jenter skal få hoppe i stor bakke. I stedet burde det være en selvfølge at de samme, gretne gubbene legger forholdene til rette for dette.

Det er ikke urettferdig når Innovasjon Norge bruker ekstra målrettede midler for å hjelpe kvinnelige gründere i etableringsfasen. Det er i beste falle et lite plaster på såret for alle de mulighetene som i det stille har blitt stoppet på et tidlig stadie gjennom generasjoner.

Det ER urettferdig når stillest jenta i klassen ikke får tilrettelagt sin undervisning når noe som roper (bokstavelig talt) høyest får all oppmerksomheten.

Likestilling handler for meg om respekt for det enkelte menneske. Respekt for at vi alle er forskjellig. Den respekten vises best ved at vi tar alle mennesker på alvor, uansett kjønn, etnisk bakgrunn, religion eller legning. Og den første som må bli flinkere er meg!

Gratulerer med kvinnedagen, nok en gang! En dag som er verdifull, ikke bare for kvinner, men for oss alle!

Tore Myrberg, redaktør iRisør.no