I fjor ble alle de planlagte påskegudstjenestene og andre arrangementer i kirken avlyst eller utført digitalt. Når vi nå står i en tredje smittebølge, er de som har stelt i stand årets påskevandring glad for at de tok hensyn til pandemien i planleggingen.

Tekst og foto: Linnéa Solvang

Denne uka og en dag neste uke arrangerer Risør kirke påskevandring for barnehagene i kommunen. Der formidler de påskens budskap ved hjelp av rekvisitter, dramatisering og musikk.

– Vi ønsker å formidle påskefortellingen på en gøy og lærerik måte. Derfor har vi på oss kostymer, og har rekvisitter som Jesus’ grav, korset der Jesus ble hengt, og bålplass med hane der Peter svikta Jesus, forteller sokneprest Ellen Gryting.

Hjelper med å fortelle

Laila Stensvold forteller at dette ikke bare er for kirken, men at barnehageansatte også setter pris på tilbudet fra Risør kirke.

– Ved å ha påskevandringen så hjelper vi barnehagene med å fortelle påskefortellingen på en ordentlig måte, det har vært barnehageansatte som har fortalt oss at de syns det kan være vanskelig.

I tillegg til grav, kors og hane, kan man se flere av elementene fra påskefortellingen når man går gjennom kirkens hage, som blant annet et esel. I hagen har de også et stort tre, pyntet med fargerike egg.

– Akkurat nå er de fleste av eggene laget av folk i menigheten og av barnehagebarn, men det er meningen at hvem som helst kan komme og henge et egg på treet om de ønsker. Det er åpent for alle, sier Gryting.

Koronavennlig påskefeiring

Ettersom fjorårets arrangementer ble avlyst, er dette det første året med koronavennlig påskevandring. Det har krevd litt ekstra planlegging.

– Vi har påskevandringen ute, og barnehagene kommer kohortvis. Vi har fire sett av alt vi tar på, og vasker mellom hver gruppe. Vi holder god avstand, og lar de ansatte i barnehagen dele ut alt som skal deles ut, forteller Laila Stensvold.

Selv om påskevandringen ute i første omgang er for barna i barnehagen, forteller damene i kirken oss at den vil være åpen for alle i påskeuka, men dessverre uten dramatiseringen av påskefortellingen.

– I fjor hadde vi en liten løype åpen, men kunne ikke gjøre stort på grunn av covid. Årets påskesti har noen elementer fra i fjor, og skal i påskeuka bli til en aktivitetsløype med poster der man skal skanne en QR-kode.

Om du er lokal vil det også være mulighet for å være med på påskegudstjenester i Risør kirke i år, med påmelding på forhånd.