Elin Evensen er koordinator i Av-og-Til, og hun mener det er viktig at voksne er bevisst om alkoholforbruket i sommer. Foto: Knut Erik Liane

Hele 46 prosent av Risør kommune mener det drikkes for mye alkohol med barn til stedet. Elin Evensen, Av-og-til koordinator, mener dette er viktig å snakke om.

Tekst: Pia Johansen

Nå er sommeren godt i gang, og med det kommer et stigende alkoholforbruk. Evensen ønsker at folk tenker litt igjennom hva som er greit og ikke.

– Bestem deg på forhånd om du skal drikke og hvor mye du tenker er greit. Da er det lettere å ta kloke valg når du står i situasjonen der du vurderer om du skal ta et glass til, sier hun.

Null, ett eller to glass

Fagansvarlig helsesykepleier i Risør kommune, Solveig Løkke Kvinnesland, mener det er viktig å skille mellom god stemning for voksne, og god stemning for barn.

– Når vi er sammen med barn bør vi huske på at «god stemning» ikke alltid er det samme for oss voksne, som for barna. Det som kan oppleves som positive effekter av å drikke alkohol for oss, kan være ubehagelig for barn, sier Kvinnesland.

Det kan være vanskelig å sette grenser på hva som er greit, men der har barna kommet frem til et svar.

– Vi har spurt barna. De svarer “null, ett eller to glass”. Det synes vi er en god pekepinn, sier hun.

Risør er en Av-og-til kommune, som betyr at kommunen samarbeider med alkovettorganisasjonen Av-og-til om lokaltilpasset alkoholforebygging.

Vær bevisst

Generalsekretær i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud, oppfordrer foreldre og voksne til å være bevisst på alkoholkonsumet, spesielt nå i ferien.

– Når vi har ferie, ønsker mange å kose seg litt ekstra, og for noen betyr det å ta noen ekstra glass. Det skal ikke så mye til før barna merker at vi ikke oppfører oss som normalt, og du er ofte den siste som merker selv hvor mye du har drukket, påpeker Eriksrud.

Trygge rammer er veldig viktig for barn, også i ferien. Kvinnesland har en oppfordring til resten av folket.

– Vær veldig bevisst på hvordan du håndterer alkohol når du er sammen med barn. En god sommer for dem betyr voksne som er slik de pleier å være, trygge og forutsigbare. Det skal ikke mye alkohol til for at du endrer deg på måter som barna synes er ubehagelige, avslutter Kvinnesland.