En rød rose skal få oss til å minnes det som skjedde, i håp om at det aldri skjer igjen.

Vi har mottatt dette innlegget fra Risør SV i forbindelse med at det i dag er ti år siden angrepet mot Utøya og regjeringskvartalet.

Kjære AUF, Arbeiderbevegelsen og det norske folk

I dag er det 10 år siden dagen vi aldri skal glemme. 22. juli 2011, for nøyaktig 10 år siden i dag, ble Norge utsatt for det verste angrepet på landet siden 2. verdenskrig. Vårt elskede demokrati og fedreland ble angrepet på sitt verste, men angrepet var først og fremst rettet mot AUF og Arbeiderpartiet, noe vi alle må anerkjenne.

Vi er sammen i dag for å minnes de og det vi mistet, og vi skal kjempe videre mot hat, rasisme og ekstremisme.

Oppgjøret etter 2. verdenskrig kom først på 2000-tallet. Det tok 70 år før vi fikk tatt et oppgjør med krigen, NS og hatet som spredde seg mot uskyldige i etterkrigstiden. Vi er nødt til å ta oppgjøret med det som forårsaket terroren i 2011. Ikke om 60 år, men nå!

Angrepene på Utøya, Oslo og Bærum var rasistisk og høyre-ekstremt motivert. Dette må vi ta et realt oppgjør med, der alle har et ansvar. Staten, fylkene, kommunene og politikere har alle et ansvar for å ta et oppgjør med det som forårsaket denne grufulle dagen vi aldri skal glemme.

Selv om vi i Risør ikke ble rammet av terroren må også vi ta et oppgjør med det som gjorde at angrepene for 10 år siden kom.

Tankene våre går i dag til AUF og Arbeiderpartiet som mistet mange dyktige politikerspirer vi virkelig hadde trengt i dag. Vi tenker også på alle dere overlevende fra Utøya og Oslo og alle dere der ute som mistet sine kjære, vi andre kan bare ane smerten og sorgen dere har vært igjennom de siste 10 årene.

Vi ber folk om å oppsøke arrangementet som Risør kommune skal arrangere i Hollenderhagen klokka 16:00, at vi alle stopper opp og ta 1 minutts stillhet klokka 16:00 sammen med resten av landet og legger på roser ved jordkloden i Fredsparken, slik mange allerede har uttrykt at de ønsker å gjøre. Roser som var symbolet, og fremdeles er symbolet på dagen vi aldri skal glemme.

Trenger du eller noen av dere å prate med noen i den sorgen mange er i dag. Ring Mental Helse hjelpetelefon på 116 123 eller Kirkens SOS på 22 40 00 40.

Ta godt vare på hverandre i dag. Store varme klemmer fra alle oss i Risør SV.