Her er ordfører Per Kristian Lunden (Ap) sin velkomsttale under minnestunden i Hollenderhagen torsdag ettermiddag:

 

Velkommen til en minnestund i Risør 22. juli. Det er 10 år siden terroren rammet AUF, Arbeiderpartiet og demokratiet vårt. Vi ble alle sterkt berørte for 10 år siden og vi berøres sterkt i dag.

Bak dette arrangementet står Risør kommune, ungdomsrådet i Risør og Aktive Fredsreiser. Det er ikke noe aktivt AUF-lag i Risør nå så Risør Arbeiderparti har deltatt i planleggingen.

Vi samles først og fremst for å minnes de 77 som mistet livet på Utøya og i regjeringskvartalet. Vi føler også sterkt med alle som ble skadet og alle som ble direkte berørt av terroren. Vi står sammen med de som har fått kjenne på kroppen konsekvensene av at ord blir til handling.

Vi må ta påminningen fra AUF på alvor – «Aldri tie, aldri glemme». Terroren for 10 år siden hadde et politisk innhold med bakgrunn i høyreekstremisme og hat. Det er vårt felles ansvar å forebygge og hindre voldelig ekstremisme og hat. Mange av oss står med ei rose i handa nå. La det også være et minne om ansvaret vårt i dagene som kommer, fra 23. juli og framover. Det ber AUF og norske ungdomspolitikere oss om i dag.

22. juli 2011 var det ingen på Utøya som bodde i Risør. Men vi har med oss i dag to personer som var på Utøya og opplevde terroren. Det er Kent Rune Pedersen, som bodde på Torskeberg i Risør mellom 1997 og 2002, og som fortsatt føler sterk tilhørighet til Risør. Vi har også med oss Morten Ibrahim Rosvold Abrahamsen, som nå er på ferie i Risør.

Jeg vil gjerne stille dere to spørsmål:
1. Hvordan har det som skjedde for 10 år siden preget dere?
2. Hvordan kan vi forebygge at noe slikt skjer igjen?