Bevaringen av Risør videregående skole var blant tingene Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, var opptatt av da han besøkte Risør onsdag.

Tekst: Tore Myrberg  Video: Knut Erik Liane/Elise Holte Myrberg/Adrian Lokander

– Det viktigste er å utvikle hele Norge. Ha de underliggende tjeneste nært der folk bor. Her i Risør er vi opptatt av slikt som Risør videregående skole og utviklingen av den.

Ordene kommer fra senterpartilederen i et videointervju gjort av Mediehuset Lisand.

I tillegg til skolesaken, prates det i intervjuet om fiskeriressurser, lidenskapen for trebåter, muligheten til å utvikle helårsaktiviteten i Risør, statsministerutspillet og mye mer.

Viktig med boplikt

I forhold til helårsaktivitet, er Slagsvold Vedum klar på at boplikten må opprettholdes.

– Vi mener det er viktig at man kan ha boplikt slik at man lokalt kan ha levende sentrum. Vi er redd for at om man ikke har den muligheten, så vil sånne perler som Risør by over tid bare bli for turister. Og at det blir umulig for ungdom å andre å kjøpe seg bosted som er sentrumsnært. Da blir byen mer død på vinterstid.

Hvordan man skal klare å skape mest mulig aktivitet i Risør hele året, slik at det blir en levende by, var da et tema som ble mye diskutert under besøket i byen. Og her var det optimisme å spore fra sentralt hold.

– Vi tror at etter den tøffe perioden vi har vært igjennom nå så vil det bli enda mer attraktivt å bosette seg på steder som Risør. Det fordi man ser at slike småbyer har noen egne kvaliteter.

Skal gå rundt og «nerde»

Og selvsagt fikk Trygve Slagsvold Vedum spørsmål om hvilket inntrykk han hadde etter en bryggesleng i Risør, og hvilket forhold han har til byen.

– Jeg har en lidenskap for trebåter og har vært her på Trebåtfestivalen tidligere. Samtidig er jo Risør en vakker by hvor man har klart å ta vare på trehusbebyggelsen og egenarten. Den dagen jeg er ferdig som partileder, og jeg håper det er en stund til, så vil jeg igjen komme tilbake til Trebåtfestivalen og bare gå rundt og «nerde».