Det blir et møte med en sterk historie for de velger å sette av tid til å besøke Risør Folkeakademi på Fredshuset førstkommende torsdag.

Tekst: Tore Myrberg

Dit kommer Magne Haugland med et interessant, rørende og spennende krigshistorisk lysbildeforedrag, som han har kalt ”Mitt møte med russiske krigsfanger på Agder og i Norge”.

– Nazistenes største krigsforbrytelse under andre verdenskrig i Norge var ihjelsulting av omkring 10.000 russiske krigsfanger. Dette er et ukjent kapittel i norsk krigshistorie, forteller Arne Juell Myklebust i Risør Folkeakademi.

Tidligere fanger forteller

Haugland har skrevet boka ”Do svidanija – På gjensyn!”. Boka handler om de 102.000 sovjetiske krigsfangene som nazistene sendte til Norge som slavearbeidere.

– Haugland har reist i Russland og truffet tidligere fanger som var i Norge i krigsårene 1941-1945. Det er første gang i norsk krigshistorie at 30 tidligere sovjetiske fanger forteller sine dramatiske fangeopplevelser.

I sitt foredrag i Fredshuset vil Haugland også fortelle om den tragiske hendelsen da fangeskipet «Palatia» ble senket like øst for Lindesnes fyr den 21.10. 1942 og 885 russerfanger omkom.

– Haugland vil gjøre rede for hva slags arbeid tyskerne satte fangene til å utføre og forholdene de levde under i de om lag 40 russerfangeleirene på Agder. Han vil også gi svar på hva som skjedde med fangene da de ble sendt tilbake til Stalin sommeren 1945, sier Juell Myklebust.

Gir mulighet til spørsmål

Mange av eksfangene har i de siste årene vært tilbake i Norge og truffet noen av sine hjelpesmenn. Noen fikk seg også en norsk kjæreste.

– Det er ikke mange som vet at det ble født minst 20 russerbarn i Norge. Haugland vil fortelle historien om ett av russerbarna.

Det er Risør folkeakademi som arrangerer temamøtet om dette lite kjente kapitlet i norsk krigshistorie.

– Det vil bli gitt anledning til spørsmål og kommentarer til forfatteren, og kanskje har noen tilhørere selv noe å fortelle om møter med russiske krigsfanger eller fangearbeider å vise fram, avslutter Arne Juell Myklebust.