Ludvig Gudim (22) kan vinne Equinors millionstipend i klassisk musikk: – En stor ære å være nominert.

Tekst og foto: Pressemelding fra «Equinor Morgendagens Helter»

I slutten av november blir det klart hvem som blir vinner av Equinor Klassisk musikkstipend 2021. Blant årets nominerte er fiolinisten Ludvig Gudim fra Risør. Det unge talentet høster lovord av juryen ledet av Leif Ove Andsnes og spås en internasjonale karriere.

– Listen over tidligere vinnere av Equinor klassisk musikkstipend beviser at det er en stor ære å i det hele tatt være nominert, sier Ludvig.

Det er under høstkonserten til Equinor den 30. november at vinneren offentliggjøres, og én million kroner skal deles ut til et talent som har utmerket seg i klassisk musikk. Målet med stipendet er å løfte unge norske talenter frem og være en døråpner for en intensjonal karriere.

– Equinor Morgendagens helter deler ut klassisk musikkstipend for å løfte frem unge talenter. Ludvig har pågangsmotet og talentet til å sette Norge på den globale musikkscenen, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef for Equinor Morgendagens helter.

Juryleder Leif Ove Andsnes er en av Norges mestvinnende musikere med sine 11 Spellemannspriser. Andsnes var også en av de første musikerne som mottok Equinors klassiske musikkstipend tilbake i 1990.

– Jeg mottok selv Equinors musikkstipend for over 30 år siden, og det betydde mye i startgropen av en internasjonal karriere. Som juryleder er jeg er både stolt og ydmyk over at jeg nok en gang får bidra med å løfte frem morgendagens musikere og talenter, sier Leif Ove Andsnes.

Vil formidle spilleglede

Til tross sin unge alder har Risørgutten allerede rukket å studere musikk ved Juilliard i New York. Han debuterte som fiolinist under Nobels fredspriskonsert da han var elleve år og i 2019 vant han Juilliard Violin Concerto Competition og opptrådte i anerkjente Carnegie Hall i New York. Når han får spørsmålet om hva han liker best med å være fiolinist, er svaret åpenbart:

– Jeg elsker energien! Det er noe helt spesielt å kommunisere med publikum og formidle gjennom musikken. Noen ganger strekker ikke ord til og jeg er så takknemlig for at det finnes andre uttrykksformer, sier Ludvig.

Risørgutten mener selv at det å formidle spilleglede er blant han sterkeste sider, og denne gleden har også vært helt sentral for alt han han har fått til og drømmer om å oppnå.

– For å fortsette å leve ut drømmen som artist og opptre på de største scenene trenger man uendelig med drivkraft og kjærlighet for det man driver med. Det er viktig å ikke glemme hvorfor man startet, og siden jeg var 12 år har jeg ønsket å spille fiolin, sier Ludvig.

Hardtarbeidende

Det er nettopp viljestyrken og alle timene de investerer med sitt instrument som blir trukket frem for å beskrive Ludvig og de andre nominerte.

– De nominerte til å vinne Equinor klassisk musikkstipend er hardarbeidene og fremadstormende musikere. Ludvig har gjennom flere år vist fremragende presentasjoner og er fiolinist juryen har lagt godt merke til. Det er rett og slett veldig imponerende å se hvor mange timer Risørgutten har lagt ned for å nå så langt, sier Cathrine Instebø.

Talentstipendet er en del av talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter hvor Equinor støtter talenter innen realfag, kultur og idrett. Hvorvidt det blir Ludvig som mottar Equinors klassiske musikkstipend gjenstår å se når vinneren offentliggjøres den 30. november.

Fjorårets vinner av talentstipendet var fiolinisten Johan Dalene (20).

De andre nominerte er:
Amalie Stalheim, cello (28 år fra Fana, Bergen)
Amalie, som kommer fra en familie med musikere, kan ikke huske et liv uten. Musikken har alltid vært en lidenskap og hun har spilt som solist med blant annet Oslo filharmoniske orkester, Kungliga Filharmonien i Stockholm og Kringskastingsorkesteret for å nevne noen. I 2018 ble Amalie tildelt den svenske solistprisen, en annerkjennelse og et springbrett hun trekker frem som høydepunktet i karrieren. I år mottok hun også den norske solistprisen.

August Schieldrop, tuba (22 år, fra Oslo)
August sitt første møte med klassisk musikk og tuba var under en konsert på Oslo-Filharmonien. Han studerer for tiden på musikkhøyskolen, og har skrevet og framført flere urverk. Hans melodiske stil kapret oppmerksomheten til komponist Markus Paus, og 7. oktober 2021 opptrådde han som solist for Oslo-filharmonien i en konsert skrevet for han og orkesteret, noe han trekker frem som et av høydepunktene i karrieren.

 

Fakta: Equinors talentstipend i klassisk musikk

  • Equinors talentstipend i klassisk musikk deles ut årlig og har en verdi på én million kroner.
  • Stipendet er et av Norges største innen klassisk musikk og en del av talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter, der Equinor støtter unge talenter innen idrett, kultur og realfag.
  • Årets nominerte er Ludvig Gudim, August Schieldrop og Amalie Stalheim
  • Årets jury består av: Leif Ove Andsnes, André Wallan Larsen, Marianne Beate Kielland, Elise Båtnes og Ole Kristian Dahl.
  • Årets vinner offentliggjøres 30. november.
  • Utbetalingen skjer over fire år, og formålet er å bidra til å fremme og stimulere mottakerens karriere og utviklingsmuligheter internasjonalt.
  • Individuelle utøvere mellom 18 og 28 år kan motta stipendet. Aldersgrensen for sangere er opptil 32 år.