Ordfører Per Kristian Lunden (Ap) er spent på smitteutviklingen i Risør i tiden framover etter at det i går ble registrert 23 nye koronapositive i kommunen.

Tekst: Tore Myrberg  Regi: Knut Erik Liane  Video: Adrian Lokander

I dagens koronaoppdatering på video sier Lunden at man nå ser at fester, hvor meteren etter hvert glemmes, kan gi stor og rask smittespredning.

I tillegg er det en større spredningen på smitten nå, da man tidligere mer hadde utbrudd i enkeltfamilier.

– Mange av de positive er voksne i 30-årene, men det er også barn med smitte. Den nye smitten er spredt på flere familier, ulike grupper og med svært ulike sannsynlige smittekilder. Det er både uvaksinerte og vaksinerte blant de smittede, sier Lunden.

Vel 300 over 45 som ikke har tatt i mot tilbudet om vaksine

Allerede i ettermiddag forventer man nye tall på bordet med smittede. Uansett hva som kommer av tall da, er ordføreren klar på at hovedrådet de gir er at folk må vaksinere seg.

– Fortsatt er det trolig vel 300 personer over 45 år i Risør kommune som ikke har tatt de vaksinedosene de har fått tilbud om. Noen av dem har ikke tatt vaksine i det hele tatt og noen har drøyd tredjedosen.

Selv om det er en relativt liten andel av kommunens befolkning, er det mange nok til at henstillingene er sterke om at folk må vaksinere seg.

– Vi ringer også opp hver enkelt og minner om tilbudet om vaksinering, men det er ikke alle vi får tak i på telefon.

Avventer regjeringen

Selv om det er økende smitte i Risør, er det innført lokale forskrifter som går ut over de nasjonale føringene.

– Vi avventer en gjennomgang av smittevern-reglene fra regjeringen til fredag. Den kommunale kriseledelsen vil møtes fredag ettermiddag for å vurdere hvordan eventuelt nye nasjonale tiltak – eller lettelser – skal tilpasses lokalt i Risør, avslutter ordfører Per Kristian Lunden.