Risør kommune vil følge de nasjonale korona-reglene som ble lansert torsdag kveld og vil ikke benytte anledningene til å innføre strengere lokale tiltak.

Tekst: Tore Myrberg

Det vil si at skoler og barnehager fra mandag åpner på grønt nivå og at det åpnes opp for idrett og andre aktiviteter for barn og unge. Flere kan også samles til kulturarrangementer og andre aktiviteter.

– Jeg er glad for at det torsdag kveld ble lettet på mange av tiltakene som har vært den siste måneden. Risør har et relativt lavt smittetrykk så langt og kapasiteten vår på helse, omsorg og andre viktige tjenesteområder er ikke kritisk vanskelig. Mange lengter etter å være mer sammen og det er også viktig for utelivsbransjen at skjenkestoppen har opphørt, sier ordfører Per Kr. Lunden etter møte i kommunens kriseledelse fredag.

Har hentet 20 000 hurtigtester

I ettermiddag var det 43 isolerte med Covid19 i Risør kommune, etter at det ble registrert fem nye tilfeller torsdag kveld.

Trolig er det også en del skjult smitte i kommunen, som i andre kommuner. Det blir ikke analysert spesielt for ulike varianter av smitten, da det er svært sannsynlig at all ny smitte er omikron-varianten.

– Risør kommune har i dag hentet 20 000 nye hurtigtester og det arbeides med en oppgradert plan for hvor, når og hvordan alle som trenger det kan hente tester.

Ny fase

Ordfører Lunden sier videre at koronasituasjonen nå er inne i en ny fase.

– Karantenereglene er endret og aktiv testing overtar for karantene i mange situasjoner. Vi må både regne med og tåle mer smitte og vi ser for oss relativt høye smittetall framover. Men, smitten må ikke øke mer enn at vi kan sikre gode og trygge kommunale tjenester, spesielt innen helse og omsorg. Det samme gjelder andre kritiske samfunnsfunksjoner utenom kommunen. Derfor har vi fortsatt mange smitteverntiltak.

Han påpeker derfor at de nye reglene har åpnet opp samfunnet betraktelig, men at dette  ikke på noen måte skal forstås som et klarsignal til å gi blaffen i smittevern.

– Tvert i mot; nå gjelder det å holde ut noen uker og måneder til, sier ordføreren.

Han oppfordrer alle til å sette seg godt inn i de de råd og forskrifter som gjelder.

– Oppfordringene om å vaksinere seg og holde seg hjemme og teste seg ved symptomer, er vel så viktig nå som tidligere.