Førstkommende mandag arrangerer Andreas Haugland Ausland en støttemarkering for Ukraina i Fredsparken.

Tekst: Leserinnlegg

Det arrangementet starter klokken 18. Også denne uken var Andreas arrangør av en støttemarkering, da i Kristiansand. Han har sendt oss denne meldingen og lagt ved appellen han holdt i Kristiansand:

Onsdag 2. mars var jeg initiativtager, appellant og konferansier under Støttemarkeringen, Agder for Ukraina i Kristiansand. Over 1200 mennesker deltok, deriblant en del Risørværinger som var med i Kristiansand.

Her kan dere se min appell. 15 appellanter, den Ukrainske nasjonalsangen og et felles rop, Ære til Ukraina, Ære til heltene gikk gjennom Kristiansand denne kvelden. En symboltung setning som ble brukt under opprøret på Maidan-plassen i Kyiv i 2013.

Min appell

Den siste uka har alle mine tanker gått til det ukrainske folk. Jeg, SV, Norge og en hel verden fordømmer Putins invasjonen av Ukraina på det sterkeste. Vår solidaritet og medfølelse er med Ukraina og dets folk, som nå opplever et brutalt og ulovlig overfall. Et av de groveste bruddene på folkeretten og demokratiet i Europa i fredstid.

Jeg er født i 1995, flere år etter Sovjetunionens fall og 6 år etter glasnost og perestrojka. Jeg er oppvokst i et Europa der frihet, fred, menneskerettigheter og likestilling er essensielt i det å være europeer. 33 år etter glasnost er en ny kald krig i gang. At jeg skulle få oppleve at et nytt jernteppe skulle legge seg over Europa hadde jeg aldri sett for meg

Som historiker ser jeg noen skremmende likheter i denne krigen og starten på Andre verdenskrig. Da Tyskland invaderte Tsjekkoslovakia i 1939 og lagde Riksprotektoratet Böhmen-Mähren og Sovjetunionens angrep på Finland under Vinterkrigen i 1940. Dette er over 80 år siden og altså 55 år før jeg ble født. Det er lang tid det.

For meg og min generasjon nordmenn derimot, er terrorangrepet 22. juli og massakren på Utøya det nærmeste vi kommer å oppleve en krig. Noe vi alle den gang følte som en krig og aldri kommer til å glemme. Vi må lære av historien og ikke være naive og tro at dette ikke gjelder oss. For ingen europeer er fri, før alle er fri. Vi skal aldri tie i hjel det som skjer i Ukraina og det som er sant. Dette må snakkes om til siste slutt.

Jeg er så uendelig stolt av alle dere ukrainere som nå kjemper for deres frihet og demokrati. President Putin har valgt å sende russiske barn i krig og selv holder seg langt unna sitt folk. President Zelenskyj derimot er blitt symbolet på det frie og demokratiske Ukraina. Han velger å kjempe sammen med sitt folk i kampen for demokrati. Det er til å ta av seg hatten for. Jeg vet at noen føler at de burde ha vært hjemme i Ukraina og kjempet og noen vil hjem til mor og far. Det er veldig, veldig forståelig, men sann mine ord. Dere trengs her i Norge for at vi nordmenn aldri skal stoppe å si ifra, før Ukraina og Europa igjen er fritt og selvstendig.

President Putin, det er du som er det svake parten, fordi du aldri får oppleve ekte vennskap og ekte kjærlighet, som vår hær har. Vi er ikke en hær med skarpt våpen, men vi er allikevel rustet med verdens sterkeste våpen som kan overvinne alt og vinner alltid til slutt, nemlig kjærlighet, demokrati, likestilling og menneskerettigheter. Vår hær er derfor milliarder ganger større og kraftigere enn Putins hær noensinne kommer til bli. For sammen er vi en storfamilie, sammen skal vi vinne kampen for fred og demokrati i vårt vakre Europa. Vi skal ikke tie, vi skal rope det høyt og tydelig sammen med våre medsøsken i hele Europa.

Kjærlighet overvinner alt
Lenge leve Ukraina og det ukrainske folk