8. mai er en viktig dag hvor vi feirer Frigjørings- og veterandagen. I Risør skjer det med markeringer på Solsiden og i Konvoibyen.

Du kan følge markeringen begge steder gjennom direktesendinger på kommunens hjemmesider, Facebook og her på iRisør.no.

Markeringen fra Solsiden finner du øverst i denne artikkelen, mens sendingen fra Konvoibyen ligger her fra 14:30:

Følg markeringen av Frigjørings- og veterandagen i Konvoibyen her

For de som trenger en liten oppdatering på historiekunnskapene, så har vi hentet dette fra Wikipedia:

Frigjøringsdagen i Norge og Europa (VE Day/VE Day/Victory in Europe Day), er 8. mai.

«Tirsdag 8. mai 1945 er dagen da tyske militære styrker kapitulerte etter at de siden tirsdag 9. april 1940 hadde okkupert landet i fem år under andre verdenskrig. Etter at de tyske styrkene i Norge kapitulerte 8. mai, ble landet okkupert av allierte (britiske og amerikanske) styrker til 7. juni 1945.

Datoen regnes vanligvis også som de alliertes seiersdag i Europa, dagen da den tyske hæren overga seg, krigen i Europa var over og Adolf Hitlers Tredje rike opphørte. I Russland og Samveldet av uavhengige stater (tidligere Sovjetunionen) feires seiersdagen 9. mai på grunn av tidsforskjellen.»

I Norge er det også besluttet at 8. mai skal være Veterandagen:

«Veterandagen er en norsk merkedag innført av regjeringen for å styrke anerkjennelsen av innsatsen til militære veteraner.[1] Merkedagen er lagt til 8. mai, frigjøringsdagen. Veterandagen skal hedre deltagere i andre verdenskrig, så vel som dem som har tjenestegjort i FNs fredsbevarende styrker og andre internasjonale operasjoner.»

Det er Mediehuset Lisand, som også drifter iRisør.no, som står for sendingene på oppdrag av Risør kommune.