Elin Evensen er koordinator i Av-og-Til, og hun mener det er viktig at voksne er bevisst om alkoholforbruket i sommer. Foto: Knut Erik Liane

– Båtførere må være sitt store ansvar bevisst når de har passasjerer om bord, sier Elin Evensen i Risør kommune.

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til kommer det frem at 1 av 4 i Risør kommune har sittet på i fritidsbåt med båtfører som har drukket alkohol. Det er høyt sammenlignet med resten av landet.

– Sommeren i Risør preges av et yrende båtliv. Både lokalbefolkning og flere tusen sommergjester bruker havnene og skjærgården gjennom hele sommeren. Vi har ingen å miste på sjøen i sommer. Jeg håper at både båtfolk og feriegjester i kommunen tenker seg om før de setter seg i båten med noen som har drukket alkohol, slik at alle kan få en trygg sommer på sjøen uten alvorlige ulykker, sier Elin Evensen som er Av-og-til-koordinator i kommunen.

Farlig kombinasjon

Risør kommune er en Av-og-til-kommune, noe som betyr at kommunen samarbeider om å legge til rette for sunt alkovett, spesielt i situasjoner der alkohol kan medføre en risiko. Promille i båt kan være en slik risikosituasjon, forteller generalsekretær i Av-og-til Ragnhild Kaski:

– Når vi drikker alkohol blir vi mer impulsive og risikovillige, samtidig får vi dårligere koordinasjon, balanse og reaksjonsevne. Det er en farlig kombinasjon. Kapteiner blir dårligere båtførere om de har drukket alkohol.

Ragnhild Kaski er generalsekretær i Av-og-til.

Stort ansvar

Kaski og Evensen oppfordrer både nye og erfarne kapteiner om å la ølen eller vinglasset vente til man er ferdig med båtturen.

– Det følger et stort ansvar med å føre båt med passasjerer om bord. Hvert år blir vi minnet om hvor galt det kan gå, sier Kaski.

Også båtpassasjer kan være med å redusere sannsynligheten for ulykker:

– Som passasjer velger man ikke om kapteinen skal drikke eller ikke. Men man velger om man vil sitte på med vedkommende, sier Evensen i kommunen.

Båtliv er tryggest når kapteinen avstår fra å drikke alkohol før og under båtturen.

Om undersøkelsen

Ipsos har på vegne av Av-og-til gjennomført undersøkelse på web og per post med til sammen i underkant av 6000 intervju i perioden januar–mars 2021: i underkant av 3000 intervju på landsbasis og ca. 3000 intervju utvalgte Av-og-til kommuner. I Risør kommune er 127 spurt.

Har du noen gang i løpet av siste 2 årene sittet på i fritidsbåt med båtfører som har drukket alkohol?  

Risør

 

Landssnitt 2021

Intervju 127 2748
Ja 27 % 12 %