Selv om det ikke er gjort observasjoner av hvalrossen Freya i Mindalen mandag formiddag, fortsetter Risør kommune å holde den kommunale båthavna stengt.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Ordfører Per Kristian Lunden og kommunedirektør Trond Aslaksen har i dag diskutert hva man kan gjøre i situasjonen som har oppstått.

– Vi fortsetter inntil videre stenging av den kommunale småbåthavna i Mindalen og badeplassen i dette område. Ser vi ikke noe mer til Freya i de neste to-tre dagene, eller dukker hun opp i andre farvann, vil vi åpne området igjen, sier Lunden.

Her er en video iRisør.no tok av hvalrossen før helgen:

Mange har flyttet båtene sine

Samtidig har man tanker for hva som må gjøres dersom Freya på nytt legger seg til rette i Mindalen.

– Vender hun tilbake og blir værende i lengre tid vil i dialog med fagfolk se hvilke tiltak vi kan gjennomføre. Ønsket er at Freya finner tilbake til artsfrender og kjente farvann.

Som følge av hvalrossen har romstert i båthavna i Mindalen, er det allerede mange som har flyttet båtene sine for å unngå skader på disse.

– Og de som ikke har alternativ båtplass for noen dager, kan kontakte Risør kommune, sier ordføreren.

Tett dialog

Som følge av situasjonen har det vært tett kontakt mellom kommunens samfunnsplanlegger og marinbiolog Berit Weiby Gregersen og seniorrådgiver Tor Johansen i Fiskeridirektoratet de siste dagene.

Johansen skriver i en epost til kommunen at hvalross ikke ser på mennesker som naturlige fiender, og de derfor nok bryr seg lite om tilskuerne.

– Men, som med alle ville dyr vil den nok reagere om den skulle føle seg truet, sier Johansen.

Det gjør at det fortsatt er sperringer i området, som Gregersen i kommunen ber folk om å respektere.

– Skiltingen gjør at de fleste holder seg bak sperringen. Men, det går fortsatt folk forbi som går helt inn til dyret, sier hun.