Du har kanskje hørt om Knivstikkersmauet i Risør, men aldri helt funnet ut hvor det her. Det kan vi hjelpe deg med.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Risør by skjuler mange små snarveier for de som er lokalkjent. Dette er sjarmerende stier på asfalt, grus eller gress. Ofte føler du at du er på privat grunn når bruker disse, men slapp helt av. Du har retten på din side.

Et av de små smugene hvor det ikke er privatisert i et forsøk på å sperre folk ute, er Knivstikkersmauet.

Navnet virker skremmende, men vekter John Thomas Axelsen kan ikke erindre at noen har blitt knivstukket i smuget. Men, det kan jo være noen andre som sitter med informasjon om noe annet. Dette i motsetning til Kragerø, som også har et smug med samme navn, og hvor det er en historie rundt navnets opprinnelse.

Selv kalte Axelsen Knivstikkersmauet i Risør for «Dødens dal» da han var ung, og her ble det både lekt og gått på epleslang. En holdt vakt og to plukket epler…

Slik kommer du dit

Knivstikkersmauet, eller Knivstikkersmuget, ligger på Kamperhaug. Det er tre måter å komme til smuget på.

Inngangen fra Rådhusstredet er cirka halvveis inn i stredet, og går langs husvegger. Det er ikke merket, men du tar til høyre om du kommer fra Øvregata og venstre om du kommer fra Hasdalgata.

Inngangen fra Rådhusstredet.

Skulle du først være i Øvregata, kan du gå motsatt vei ved å gå opp de store steintrappene mellom Øvregata 8 og Øvregata 10. Gå rett fram, og så rundt husveggen til venstre når veien ellers går til høyre.

Kommer du fra sentrum kan du ta Danielsens trapper (de ved fergeleiet til MF Øisang), fortsette over Øvregata og gå opp Trappegata. Ta første sti til venstre, så får du etter få meter Knivstikkersmauet rett foran deg. Her er det også et skilt på veggen som viser at du er på rett vei.

Gå opp trappene i Øvregate, rett fram til veien svinger og ta så til venstre.