Dette er utsikten på dette spesielle stedet.

Et av de flotteste utsiktspunktene over Risør by, finner du ved å følge stiene i Urheia. Det er ikke rart at stedet både har hatt et lysthus i gamle dager, og at det var en lyskaster her under krigen.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Hele Urheia er et eldorado for både små og store. Ungene kan løpe rundt i skyttergraver, gå inn i bunkerser og mye annet (husk lommelykt). For voksne er det mye historie knyttet til Urheia. I tillegg er det et flott turområde med flotte utsiktspunkter om man tar seg tid til å gå ut av hovedstiene.

Foto: Tore Myrberg

 

Om stedet

Søndeled og Risør historielag har gjort en grundig jobb med å sette ut informasjonstavler i det som kalles Urheia kulturløype. Her finner man mye informasjon om viktig steder i festningsanlegget som ble bygget av tyskerne under andre verdenskrig.

Om stedet vi omtaler i denne artikkelen skriver de at de lå et lysthus her som tilhørte sveitservillaen Furuly, som ble bygget av S.H.Finne på 1870-tallet. Det vites imidlertid ikke når lysthuset ble bygget.

Under krigen sprengte tyskerne ut plass på stedet til en lyskasterstilling, og det ble satt opp en lyskaster av merket Scheinwerfer SW-37 med en diameter på 150 centimeter. Denne hadde en rekkevidde på opptil tolv kilometer, og hadde god oversikt på en stor del av byen.

Det var også en maskingeværstilling på stedet, og det hele sikret med fire minefelt i forkant som sikring mot angrep fra byen.

Her finner du mer informasjon fra historielaget om festningsanlegget: http://www.srhl.no/risoer/Urheia/

Slik finner du fram

Det finnes flere måter å komme seg opp til dette stedet. De enkleste er nok å ta seg inn fra parkeringsplassen i Krantoppen, gå opp Barbulia fra Risør kirke eller gå inn fra Risørflekken. Utsiktspunktet ligger mellom disse stedene. Om du går inn fra Krantoppen (eller kommer opp stien fra Risør kirke), følger du hovedstien til høyre ved badeplassen. Når du kommer opp til et punkt hvor stien deler seg, går du ut til høyre og er på utsiktspunktet etter 100 meter.

Om du kommer inn i festningsanlegget fra Risørflekken, følger du asfaltert vei til du ser en sti som går til venstre. Følg stien over en liten trebro og videre. Ved første «kryss» fortsetter du til høyre. Etter ei slette kommer du til «Finnes Park», og her tar du til venste ut til utsiktspunktet.